Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Αρχαίο Πάθος, μια παράσταση με νέα ματιά για νέους

Πως γίνεται να προσεγγίζεις κάτι παλιό και διαχρονικό με τόση φρεσκάδα; Βίντεο, μαριονέτες, σκηνικά ευρήματα και υπέροχη μουσική ανανεώνουν θησαυρό της κλασικής λογοτεχνίας χωρίς να του επιφέρουν τα πλήγματα των μεταμοντέρνων σκηνοθεσιών. 
Η μεγαλύτερη αλήθεια επί γης ακούγεται από το στόμα του αφηγητή "ο άνθρωπος πρέπει να συντριβεί να πιάσει το χώμα" για να αναγεννηθεί.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Εστιάζοντας στα βαθύτερα νοήματα, το απάνθισμα από τα κείμενα των τραγικών μας Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη για τον οίκο των Ατρειδών, η παράσταση «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΘΟΣ»ανεβαίνει στο θέατρο Τόπος Αλλού με την σκηνοθετική ματιά του Νίκου Καμτσή.
Με σεβασμό στην τραγωδία και όχι σε μια προσπάθεια ηθογραφίας, ξετυλίγεται το
κουβάρι της ιστορίας λίγο πριν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την Ιφιγένεια με την Κλυταιμνήστρα να τον παρακαλεί να σώσει το σπλάχνο της. Είναι εκείνη που αργότερα θα εκδικηθεί το θάνατό της ανοίγοντας ένα κύκλο αιματοχυσίας που κλονίζει τον οίκο των Ατρειδών. Είναι ύβρις να σκοτώνεις το παιδί σου και πρέπει να ξεπληρωθεί με το  αίμα του συζύγου. Είναι η αγάπη για τον πατέρα που
οπλίζει το χέρι του γιου εναντίον της μητέρας. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη ύβρις, να γίνεσαι παιδοκτόνος ή μητροκτόνος; Ποιος νόμος ισχύει; Της μητριαρχίας ή της πατριαρχίας
; Θα αποφανθεί η θεά Αθηνά που θα κρίνει τον Ορέστη στον Άρειο Πάγο. Θα δικαιώσει τις Ερινύες;    
Μέσα από την παράσταση βιώνουμε το ήθος της αρχαίας Ελλάδας, ταξιδεύουμε στις Μυκήνες και στην Τροία βιώνουμε την βίαιη πολιορκία και την πτώση της, την  μοναδική προφητείας της Κασσάνδρας όταν φθάνει σκλάβα στο ανάκτορο του Αγαμέμνονα. 
Μια θεατρική πρόταση που έχει δημιουργηθεί για να απευθύνεται σε μαθητές φέρνοντας πιο κοντά με την παράδοση και με όσα μαθαίνουν με απολιθωμένο τρόπο στις σχολικές τάξεις και ανεβαίνει σε οργανωμένες παραστάσεις στα Ελληνικά η Αγγλικά κατά προτίμηση των καθηγητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου