Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κρίση, φόβος, διάρρηξη της Κοινωνικής συνοχής... ένα βιβλίο για την αφύπνισή μας κατά της μιζέριας

Συνήθως  όταν  λέμε κατάμεστο ένα θέατρο εννοούμε ότι γέμισαν οι θέσεις των θεατών. Στην περίπτωση  όμως παρουσίασης ενός επίκαιρου βιβλίου "Κρίση, φόβος, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής" του Χαράλαμπου Πουλόπουλου,  οι αναγνώστες ανέβηκαν και στην σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου! Έχει ανάγκη ο κόσμος να μιλήσει για αυτήν την κρίση, να την ξορκίσει , σκεφτόμουν  όση ώρα περίμενα  να αρχίσει η εκδήλωση.
 Θύματα οι περισσότεροι ανάμεσά μας, αυτής της πολιτικής λιτότητας ανατρέξαμε στο βιβλίο  που διαφωτίζει το καθεστώς του φόβου που διακινούν ορισμένα ΜΜΕ προκειμένου να κάνουν πιστευτό ότι αυτή η οικονομική συνταγή είναι μονόδρομος. Η επικρατούσα ρητορική "μαζί τα φάγαμε" μας καθιστά συνένοχους συνδέθηκε με την κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων όπως οι οροθετικές γυναίκες που ξεφτιλίστηκαν δημοσίως, ενώ κούμπωσε με την ποινικοποίηση της φτώχειας. Η ανάγνωσή του καλλιεργεί άμυνες κατά του εκφοβισμού και των  μηχανισμών που καταπτοούν την ψυχολογία μας, την στιγμή που το κράτος πρόνοια καταρρέει παταγωδώς. Σημα κινδύνου έστειλαν οι παριστάμενοι για τ δομές όπως το ΚΕΘΕΑ λειτουργούν με ΕΣΠΑ που τελειώνουν σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή του ο  υπουργός Δικαιοσύνης,  Νίκος Παρασκευόπουλος συμφώνησε με την πρόταση  του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη να καταργηθεί η διάταξη Λοβέρδου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. 


Της Μαρίας Αλιμπέρτη 

 Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ Χαράλαμπος Πουλόπουλος προσφέρει
μια ένεση πληροφόρησης με σκοπό την αφύπνιση.
Για μια γλαφυρή εικόνα μιας κοινωνίας στην οποία οι μητέρες εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν πλέον να τα ταΐσουν, σε μια χρονική στιγμή που άστεγοι καίγονται γιατί προσπαθούν να ζεσταθούν, ενώ άλλοι αυτοκτονούν έκανε λόγο η  ψυχίατρος  Κατερίνα Μάτσα μιλώντας για το βιβλίο. Οι συνέπειες είναι σωματικές και ψυχικές: η αύξηση της κατάθλιψης , το αίσθημα της μοναχικότητας και απομόνωσης αλλά και σε πιο ευρύτερη κοινωνική διάσταση η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας και των μονάδων πρόνοιας. Κυρίως καλλιεργείται ένας συλλογικός φόβος διοχετεύοντας την κοινωνική ένταση σε εξιλαστήρια θύματα όπως οι οροθετικές γυναίκες, τοξικομανείς που κατηγορήθηκαν για πορνεία, αλλά δικαιώθηκαν από την δικαιοσύνη, ωστόσο υπέστησαν ηθική βλάβη  και εκείνες και οι οικογένειές τους. Μάλιστα μια εξ αυτών αυτοκτόνησε.
 Μ ε ένα κοινωνικό σκηνικό που συνδιαμορφώνεται από τα συσσίτια, τις ευάλωτες ομάδες  έξω από κοινωνική παραγωγή  και λογίζονται ως παράσιτα και αποδέκτες  της συσσωρευμένης οργής ,  η ευάλωτη η κοινή γνώμη υποκύπτει σε ρητορικά σχήματα και στην εσκεμμένη  επισφάλεια, η οποία με την σειρά της εκτρέφει τον ρατσισμός καθώς ο φόβος τροφοδοτεί τον παραλογισμό.
Χαρακτηριστικό των  σπασμωδικών κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης αποτέλεσε η αποτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με θύματα μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Επιπλέον οι κοινωνικοί λειτουργοί βρέθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της συνεχής υποβάθμισης των δομών και της ανυπαρξίας των μέσων Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  μίλησε για το, βιβλίο το οποίο ξεχωρίζει για την πληθώρα πηγών  και εξετάζει όλες πιθανές πτυχές της.
  Την διεκδίκηση κοινωνικής αξιοπρέπειας μέσα από την εκλογική διαδικασία τόνισε η κ. Θεανώ Καλλινικάκη,καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ . Η οικογένεια  ως θεσμός πλέον έχει αδυνατίσει λόγω της κρίσης και δυσκολεύτηκε να βοηθήσει τα αδύναμα μέλη της,   "γυρίσαμε στα χρόνια της κατοχής". Ενδεικτικό είναι ότι κάνουν  έκκληση από τα οικοτροφεία στα οποία εγκαταλείπονται παιδιά. 
Όσο αφορά στην  χειραγώγηση του κόσμου επεσήμανε ότι στοχεύει  στην εξάλειψη κάθε αντίστασης , δηλαδή η αδράνεια του κόσμου είναι  αποτέλεσμα εκφοβισμού. Ελπιδοφόρα μηνύματα έστειλαν ως φορείς αντίστασης στην ηττοπάθεια έστειλαν οι εθελοντές, τα κοινωνικά ιατρεία, η αναπτυσσόμενη  αλληλεγγύη  και το δίκτυο από οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου