Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η αφηγήτρια-εμψυχώτρια Χριστίνα Λιόγαρη μιλά για την παράσταση "Η Μάρω και οι καλικάτζαροι" και μας ρένει με την χρυσόσκονη των Χριστουγέννων



Έρχονται από την γη, ξετρυπώνουν! Οι καλικάντζαροι σταματούν το ρίξιμο των δέντρων για να κάνουν  άλλες σκανταλιές τις γιορτινές μέρες! Πολλές φορές τα ακούμε και ως καλικατζούδια, ψηλόλιγνα τρυπώνουν παντού και κάνουν την ζωή των ανθρώπων άνω κάτω... Η αφήγηση των περιπετειών τους αναδεικνύει την ομορφιά της λαϊκής μας παράδοσης.
  Όλοι γνωρίζουμε τα τρελά σκαλκατζαρούδια. Ξέρουμε τι μπορούν να μας κάνουν και πως να τα αποφύγουμε.
Φέτος όμως αυτά θέλουν να μας καλοπιάσουν και θα μας πουν ένα παραμύθι που μιλάει για
τις περιπέτειες μίας καλής κόρης από μία ζηλόφθονη μητριά, χάρη στην ομάδα "Μια βαλίτσα στο χέρι" η οποία ζωντανεύει το λαϊκό παραμύθι
"Η ΜΆΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΙΚΆΤΖΑΡΟΙ"
. Θέλουν να τους συμπαθήσουμε και θα προσπαθήσουνε λεει να μας δείξουν ότι και εμείς οι άνθρωποι καμιά φορά κάνουμε χειρότερα από αυτά για τα οποία τους κατηγορούμε. Θα μας κάνουν και ένα δώρο. Θα μας πούνε το μυστικό να έχουμε κάθε μέρα ηλιούγεννα εεε χριστούγεννα ήθελα να πω...».


Οι ηθοποιοί, αφηγήτριες-εμψυχώτριες θεατρικού παιχνιδιού Ανθή Ευσταθοπούλου και Χριστίνα Λιόγαρη«Σχολείο Παιχνιδιού» μας κάνουν το καλύτερο δώρο για αυτές τις γιορτές : ξυπνούν τις παιδικές μας αναμνήσεις, τότε που η γιαγιά μας καλούσε στην πολυθρόνα ή στο τζάκι για να μας διηγηθεί παραμύθια με τους καλικάτζαρους και τα ξωτικά. Τα χρόνια πέρασαν αλλά τα παραμύθια έμειναν και όσοι παραμένουν παιδιά στην ψυχή  μπορούν να καταφύγουν στο "Σχολείο παιχνιδιού, εργαστήρι πολιτιστικής εκπαίδευσης" για να ακούσουν και να συμμετάσχουν στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Η Χριστίνα Λιόγαρη μας προσφέρει μια γεύση από αυτό τον κόσμο μιλώντας μας σχετικά με την ανάγκη μικρών και μεγάλων για τα παραμύθια.

συνέντευξη στην Μαρία Αλιμπέρτη



Ο κόσμος έχει περισσότερο ανάγκη να ακούσει παραμύθια τις γιορτές;


"Οι γιορτές χρειάζονται το παραμύθι, άλλωστε όλες έχουν το δικό τους παραμύθι μέσα τους... με ψέμματα και αλήθεια όπως είναι τα  παραμύθια. Αλλά για εμάς σήμερα το παραμύθι, της κάθε γιορτής, ή αν θέλεις το αρχέτυπο που τιμάμε πίσω από κάθε γιορτή, μας είναι παντελώς άγνωστο. Ενώ κρατάμε ζωντανό το περίγραμμα, κάτι που κακό δεν είναι, αγνοούμε όμως την ουσία. Το νόημα της γιορτής και την σχέση της με την καθημερινότητα μας. Και όλες οι σημερινές γιορτές βασίζονται σε αρχαίες γιορτές τελετουργίες μύησης!"



Οι γονείς έρχονται από ανάγκη δική τους ή επειδή θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους;


"Οι γονείς που έρχονται τα Χριστούγεννα έχουν επιλέξει να έρθουν εκεί και για δικούς τους λόγους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ενώ έρχονται για τα παιδιά του στο τέλος αγγίζονται και τους αρέσει πολύ."

Τι να περιμένουμε από την παράσταση "Η Μάρω και οι Καλικάτζαροι στον μύλο του Χουρχούλη" που ετοιμάζεται με την Ανθή Ευσταθοπούλου;

"Η Μάρω και οι Καλικάντζαροι είναι αφήγηση του παραμυθιού και διάδραση με τα παιδιά και θα βασίζεται στα ήθη και στα έθιμα, στο νόημα των Χριστουγέννων. Από τους καλικαντζάρους γιατί καίγονται να γιορτάζονται παραδοσιακά τα
Χριστούγεννα γιατί παίζουν κύριο ρόλο. Νοιώθουν άλλωστε σαν βασιλιάδες της νύχτας και ήρωες της σκανταλιάς...

 Στις 19 και 27 Δεκεμβρίου είναι οι παραστάσεις της " Μάρω και οι Καλικάντζαροι ", στο Σχολείο Παιχνιδιού στο Ψυρρή. 


Συνεχίζεις τα μαθήματα αφήγησης παραμυθιού για ενήλικες?

"Κάθε Τετάρτη, ώρα 19:30 - 22:30 κάνω ένα εργαστήρι στο Σύνταγμα για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το παραμύθι.  Μέσα σε όλους μας ζει ένας παραμυθάς που θέλει να ενθαρρυνθεί να πει τις ιστορίες του.

 Να ακούσει παραμύθι, να ξανασυνδεθεί με κάτι που ξέχασε, που έχει προσπεράσει και θέλει να ξαναθυμηθεί. "


Πληροφορίες :ΗΒΗΣ 23, Ψυρρή, 210.3235462, Email: info@sxoleiopaixnidiou.gr, www.sxoleiopaixnidiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου