Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Το Καπλάνι της Βιτρίνας στη Θεσσαλονίκη

 
Το βιβλίο και η αγαπημένη σειρά των παιδικών μας χρόνων,  φέτος ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλου. Η  Μέλια και η Μυρτώ μας παρασέρνουν σε σκανδαλιές το καλοκαίρι  του 1936 στη Σάμο απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του το μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι;   Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»
«Το Καπλάνι της Βιτρίνας»  της  Άλκης Ζέη,  που διασκεύασε και σκηνοθέτησε η
ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτις Ανδρομάχη Χρυσομάλη, η παράσταση που ι ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
   

Η παράσταση περιλαμβάνει προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που μας μεταφέρουν στο χρόνο και στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων.        

Το Καπλάνι της βιτρίνας,  το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη που συμπληρώνει 53 χρόνια  από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, είναι το  πρώτο μυθιστόρημά της,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. 
   
Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Στο κλασικό αυτό  πλέον έργο της, η Άλκη Ζέη  φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση.

Πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία από τις 18  έως τις 25 Μαΐου  
καθώς και την   Κυριακή 22 Μαΐου.

Οι παραστάσεις στην Αθήνα, στο Θέατρο Βρετάνια, ολοκληρώνονται την Κυριακή 24 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων).ρών κοριτσ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου