Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κώστας Μέρρας: “Η αλήθεια που προήγαγε το ίδιο το έργο και η σκηνοθεσία του, κέρδισε το κοινό και την κριτική επιτροπή!”



Περνώντας την πόρτα του παραδοσιακού κινηματοθεάτρου “Το Πάνθεον”, που κυοφορεί περήφανα στα “σπλάχνα” του τον άνεμο αλλοτινών εποχών, βρέθηκα σε έναν χώρο, όπου από την πρώτη στιγμή ένιωσα σαν να βρίσκομαι σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο που σε παίρνει μονομιάς από το χέρι και σε ξεναγεί σε μέρη που ταξιδεύεις με τη φαντασία, κάθε φορά που διαβάζεις έργα θεατρικών συγγραφέων που χάραξαν με το χρυσό μελάνι της πένας τους, μια ολόκληρη εποχή, κι όλες όσες πήραν μετέπειτα τη “σκυτάλη” συνεχίζοντας τον αγώνα δρόμου με το χρόνο που περνάει απαλά από πάνω τους. 

Ήταν νωρίς το απόγευμα και στον κυρίως χώρο του θεάτρου είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρόβες για τη νέα παράσταση, που πρόκειται να εγκαινιάσει την καλλιτεχνική περίοδο 2016-17, του Θεατρικού  Εργαστηρίου Σπερχειάδας-Μακρακώμης (Θ.Ε.Σ.Μα). Πρόκειται για την ομάδα που απέσπασε πρόσφατα ορισμένες πολύ σημαντικές διακρίσεις για την παράσταση “Χαμάμ Γυναικών”, στο πλαίσιο του 17ου  Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας. Κι αυτή η βράβευση, σε συνδυασμό με το ότι πάντοτε κερδίζουν την προσοχή μου, οι προσπάθειες που γίνονται από νέους ανθρώπους με όχημα το μεράκι, σε αυτή την απαιτητική εποχή, με έκαναν να θέλω να γνωρίσω από κοντά την ξεχωριστή αυτή θεατρική ομάδα. 

 
Στην είσοδο του κινηματοθεάτρου, με περίμενε με ένα ζεστό χαμόγελο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Μέρρας, που υπέγραψε σκηνοθετικά την παράσταση, η οποία χάρισε στο Θ.Ε.Σ.Μα, μια θέση μεταξύ των θιάσων που άγγιξαν από την πρώτη στιγμή το κοινό και την κριτική επιτροπή με τις χαρακτηριστικές ερμηνείες και την ατόφια αφοσίωσή τους στο έργο που σκάλισε κάποτε στο χαρτί η Νελ Νταν

Κι αφού πήραμε τις θέσεις μας στον βελούδινο καναπέ που δεσπόζει στο φουαγιέ, με το χαμόγελό του να μην χάνει τίποτε από την έντασή του, μου μίλησε –μεταξύ άλλων– για την παράσταση, το πότε θα παρουσιαστεί ξανά στην πρωτεύουσα, τα συναισθήματα που υπογραμμίζουν την παραπάνω βράβευση, και τα επόμενα σχέδια για τη νέα χειμερινή σεζόν, που βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Καθώς περιεργάζομαι το χώρο σας, εδώ στο θεατρικό εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης, βλέπω αντικείμενα που συνδέονται με κάθε παράσταση που έχετε ανεβάσει με τον θίασο μέχρι σήμερα. Και βέβαια το μάτι μου πέφτει αμέσως και στα βραβεία που αποσπάσατε πρόσφατα για την παράσταση “Χαμάμ Γυναικών”. Μιλήστε μου γι’ αυτήν σας την εμπειρία

«Πρόσφατα επιστρέψαμε από το 17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, που διοργανώνεται για θεατρικά εργαστήρια και θεατρικές ομάδες δήμων και φορέων που δραστηριοποιούνται, τόσο στην πρωτεύουσα, αλλά και στην ελληνική περιφέρεια. Με χαρά, λοιπόν ανακοινώνω ότι το θεατρικό εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης (Θ.Ε.Σ.Μα) απέσπασε πολλά και σημαντικά βραβεία, συναγωνιζόμενο πολύ μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης της Κριτικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από σημαντικότατους ανθρώπους του θεάτρου, όπως ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, η Ελένη Καστάνη, ο Γιάννης Μαργαρώνης, η Άννα Κουρή, ο Αλέξανδρος Ρήγας, η Χρύσα Δαπόντε και η Σοφία Μουτίδου. Επίσης, πήρε το 2ο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Παράστασης, το οποίο απείχε πολύ ελάχιστα από το πρώτο. Η Γιώτα Κατσίκα απέσπασε το Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για το ρόλο της “Αυγούλας”, η Γεωργία Κατσαρή το Βραβείο Ενδυματολογίας, η Ρούλα Αρχοντή έναν έπαινο ερμηνείας για το ρόλο της “Βάιολετ”, και το Βραβείο Σκηνοθεσίας, εγώ…»

 
Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που έκανε την επιτροπή να ξεχωρίσει τον θίασό σας και να το αποδείξει έμπρακτα με τη βράβευσή σας;

«Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο διαχρονικό και συγχρόνως ένα έργο-πρόκληση. Θεωρώ ότι αυτό που κέρδισε το κοινό και την κριτική επιτροπή, ήταν η αλήθεια που προήγαγε και το ίδιο το έργο, αλλά και η σκηνοθεσία του. Χωρίς να φανεί καθόλου αλαζονικό, θα ήθελα να πω ότι μια σκηνοθεσία δεν πρέπει να ασελγεί του έργου, δεν πρέπει να “φανφαρίζει”, δεν πρέπει να κάνει πομπώδη πράγματα κατά του λόγου, κατά του κειμένου, όπως επίσης και κατά του συγγραφέα. Πρέπει να στηρίζει, να συνάδει και να συνυπάρχει με το κείμενο, προάγοντας μόνο το έργο και όλα όσα αυτό επιθυμεί να μεταφέρει στο κοινό

»Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ηθοποιούς για τον επαγγελματισμό που έδειξαν, γιατί πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα ιδιαίτερο, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιεί και λόγω και της εμφάνισης που απαιτεί από τις πρωταγωνίστριες. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι συγκεκριμένοι διάλογοι δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από μία συζήτηση που κάνουμε με τους φίλους μας. Μια συζήτηση γυναικών ή στην αντίστοιχη περίπτωση μια συζήτηση ανδρών. Για τους φίλους, τους συζύγους, τα παιδιά κτλ., με ό,τι είδους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούν στη ζωή, αυτό ακριβώς γίνεται και στο έργο. Για χάρη της Τέχνης και του θεάτρου, ίσως, σε ορισμένα σημεία είναι ελάχιστα πιο πιπεράτο!».

 
Πώς δημιουργήθηκε το θεατρικό εργαστήρι Θ.Ε.Σ.Μα;

«Η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα είναι αποτέλεσμα της συνένωσης των θεατρικών εργαστηρίων της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης. Όλοι μας συγκεντρωθήκαμε και κάναμε κάτι μεγαλύτερο, που απευθύνεται στην ευρύτερη περιοχή, στη Στερεά Ελλάδα, και τα πέντε τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που αυτό το θεατρικό εργαστήρι, αυτή η “κυψέλη” του πολιτισμού είναι μέσα στις καλύτερες ομάδες της χώρας, κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη για τη θεσμικότητα, την πίστη και την αγάπη σε αυτόν τον φορέα. Είναι ένα εργαστήρι, που κατά καιρούς φιλοξενεί σημαντικότατους ανθρώπους του θεάτρου, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί μας. Πριν από λίγο καιρό βρισκόταν εδώ η Δήμητρα Νομικού, που σκηνοθέτησε το έργο “Ο κόσμος καίγεται…κι αυτοί χτενίζονται”. Πέρυσι, σε συνεργασία με την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαίρης-Βογιατζή Τράγκα, και σε σκηνοθεσία του Θάνου Περιστέρη έγινε μια σύμπραξη των δύο φορέων κι ανέβηκαν οι “Εφτά λογικές απαντήσεις” του Λεωνίδα Προυσαλίδη. Και οι συνεργασίες συνεχώς εμπλουτίζονται!»

 
Ποια είναι τα σχέδια του εργαστηρίου για τη νέα θεατρική σεζόν 2016-17;

«Φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, την κ.Μαίρη Βιδάλη, που σε συνεργασία με το θέατρό της –το “Διάχρονο Θέατρο”–  το εργαστήρι μας θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, τη “Δόνα Ροζίτα”, σε δική της μετάφραση και σκηνοθεσία. Θα είναι το πρώτο έργο του εργαστηρίου μας, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του θεάτρου μας το Νοέμβριο, εγκαινιάζοντας την καλλιτεχνική περίοδο 2016-17. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το παιδικό τμήμα, που είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν περήφανο το εργαστήρι μας κι αποτελείται από 72 παιδιά, μετά θα ακολουθήσουν οι έφηβοί μας, κατόπιν θα πάρει τη σκυτάλη η Πειραματική Σκηνή, και τέλος, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν οι χειμωνιάτικες παραγωγές μας».

Πότε έχετε  προγραμματίσει να ανεβάσετε ξανά το “Χαμάμ Γυναικών”, στην Αθήνα;

«Τόσο οι συντοπίτες  μας, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το “Χαμάμ Γυναικών” στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να το πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα (26/9) και την Τρίτη (27/9), στις 9.00μ.μ., στο Θέατρο Αργώ “Αιμιλία Υψηλάντη”, στο Μεταξουργείο. Σας περιμένουμε όλους!»

  
Πληροφορίες παράστασης “Χαμάμ Γυναικών”:

H Κεντρική σκηνή του Θ.Ε.Σ.Μα παρουσιάζει και πάλι στην Αθήνα, υπό τη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”, για δύο μόνο παραστάσεις, το κοινωνικό έργο της Νελ Νταν “Χαμάμ Γυναικών”, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μέρρα.

Διανομή:

Τζόσι: Ειρήνη Καραγιώργου
Κυρία Μέντοου: Πένυ Μαγκλάρα
Αυγή: Γιώτα Κατσίκα
Νάνσυ: Δήμητρα Κούτρα
Τζέιν: Βαγγελιώ Κουτσομπλή
Βιολέτα (χαμαμτζού): Ελένη Αρχοντή
Μπίλλυ: Νίτσα Γεωργοπούλου

  
Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Κινησιολογία - Χορογραφίες: Τζόυς Μιχαηλίδου
Σκηνικό: Ελένη Αρχοντή, Κώστας Μέρρας
Κοστούμια: Γεωργία Κατσάρη
Κατασκευή μαγιώ εποχής: Νάγια Χατήρα
Artwork: Φιλιώ Κοτορλού
Εκτυπώσεις: Παναγιώτης Παπασταμάτης
Φωτισμοί: Κώστας Μέρρας
Φωτογραφίες - Μαγνητοσκόπηση: Φώτο ΚΛΙΚ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κατσίκα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Χορμόβα, Μπάμπης Χαμπίπης

  
Παραστάσεις:

Δευτέρα, 26/9/2016, 9.00 μ.μ.
Τρίτη, 27/9/2016, 9.00 μ.μ.

Διεύθυνση Θεάτρου:

“Θέατρο Αργώ” (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο)
Τηλ/fax: 210 5201684-5
E-mail: info@argotheater.gr
Είσοδος: 7€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου