Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Θάνατος στο Σεράγεβο του Ντάνις Τάνοβιτς

H βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της FIPRESCI, ταινία Θάνατος στο Σαράγεβο του  Ντάνις Τάνοβιτς ("No Man's Land") συνεχίζεται για 2η εβδομάδα από την Πέμπτ​η 17 ​
Noεμ​βρίου στον κινηματογράφο Πτι Παλαί.​

Η πολιτική αλληγορία για το σύγχρονο πρόσωπο της Ευρώπης του ​Βόσνιου, βραβευμένου με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Ντάνις Τάνοβιτς, βασίζεται στο δημοφιλές έργο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί "Hotel Europe"
Το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο προετοιμάζεται για το αποψινό γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Αλλά το δυσαρεστημένο προσωπικό του σχεδιάζει να απεργήσει, επειδή δεν έχει πληρωθεί δύο μήνες τώρα. Εάν αυτό το αριστοκρατικό πολιτικό δείπνο αποτύχει, το ήδη υποθηκευμένο στις τράπεζες ξενοδοχείο θα κλείσει. Με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να σταματήσει την απεργία, o διευθυντής του κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.


Η αφοσιωμένη επικεφαλής της ρεσεψιόν Λαμίγια κάνει το καλύτερο δυνατό για να λειτουργήσουν όλα ομαλά στο μεγάλο γεγονός. Αλλά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν η μητέρα της Χατίτζα, που δουλεύει στα πλυντήρια, εκλέγεται αρχηγός της απεργίας.

Ο Γάλλος VIP ομιλητής-καλεσμένος δεν έχει πολύ χρόνο να προετοιμαστεί. Οι πρόβες που κάνει στο δωμάτιό του καταγράφονται μυστικά από το ξενοδοχείο.Στην οροφή του ξενοδοχείου, η τηλεοπτική δημοσιογράφος Βεντράνα διεξάγει συνεντεύξεις με ειδικούς για την εκατονταετηρίδα. Ανάμεσα τους είναι και ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, απόγονος του δολοφόνου του Αρχιδούκα. Σταθερός στις πολιτικές του θέσεις, γρήγορα η συνέντευξη θα οδηγηθεί σε επιχειρήματα από το παρελθόν.
Από την ταράτσα του ξενοδοχείου στο στριπτιτζάδικο, μέσω της ρεσεψιόν, του δωματίου των πλυντηρίων και την κουζίνα, οι αυξανόμενες εντάσεις θα μετατρέψουν το ξενοδοχείο Ευρώπη σε μια ιδεολογική χύτρα ταχύτητας.

​​Οι ώρες προβολών είναι: 6.15 - 8.15 - 10.15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου