Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή στο Τελλόγλειο

Αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του  θα γίνει τη  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ..

Το αφιέρωμα εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με θέμα το σινεμά, μια νέα  δράση του Τελλογλείου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Γιάννη Χατζηγώγα.
Ο 90χρονος δημιουργός ο οποίος ίδρυσε το 1960 το πρώτο στούντιο επεξεργασίας

σελιλόιντ της Θεσσαλονίκης «Αρμονία», στην οδό Ερμού και ανταποκριτής των επίκαιρων,  θα  αναφερθεί στο έργο του, που καλύπτει περί τις έξι δεκαετίες και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα», που γύρισε ο Νίκος Μπιλιλής στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες σκηνές από την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκολ το 1963 στη Θεσσαλονίκη, την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βεργίνα το 1977 λίγο μετά την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου του Φιλίππου Β΄ από τον Μανόλη Ανδρόνικο  και ιστορικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, όπως μια ανατύπωση κάποιας εκ των πρώτων  προβολών των αδερφών Λυμιέρ.
Οι προβολές των αποσπασμάτων θα γίνουν με σχολιασμό από τον κ. Χατζηγώγα, ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον κόσμο του βετεράνου κινηματογραφιστή, τη δουλειά του με την πρώτη αυτοσχέδια μηχανή λήψης στη Θεσσαλονίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολύτιμο αρχείο του με χιλιάδες μέτρα φιλμ, μηχανές λήψης και προβολής, φωτογραφίες και αφίσες από παραγωγές εποχής, καθώς και τα βιβλία του για το μοντάζ και τις τεχνικές του κινηματογράφου. Θα γίνει ακόμη αναφορά στην περιπέτεια του Μουσείου – Κινηματογραφικού Αρχείου Μπιλιλή.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και εγγραφές στο τηλ. 2310 247111.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου