Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εάν δεν θέλετε να πάτε στο ψυχολόγο πηγαίντε στο θέατρο!

Τρεις ψυχές που κρίθηκαν μπαίνουν σε μια τροχιά κι όλα γύρω τους είναι ακατανόητα. Τρεις διαφορετικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, που συμβολίζουν το τρίπτυχο του ανθρώπινου ψυχισμού - Προεγώ, Υπερεγώ, Εγώ- συνυπάρχουν σ' έναν μεταφυσικό χώρο, άχρονο και αδρανή, ο οποίος συμβολίζει την κόλαση.
Έτσι είναι η Κόλαση; 
Που είναι τα καζάνια; 
Που είναι ο δήμιος; 
Θα ακολουθήσουν βασανιστήρια;
Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι βρίσκονται σε ένα κοινό σαλόνι, λες και περιμένουν να τους φωνάξει ο γιατρός! Τι περιμένουν να θεραπεύσουν; Ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό δεν το μαρτυρούν το κρίμα τους!
Σάββατο βράδυ και έχω προετοιμαστεί ψυχολογικά ότι η παράσταση δεν θα είναι εύπεπτη καθώς πρόκειται για έργο «Κεκλεισμένων των θυρών» του υπαρξιστή Ζαν Πωλ Σαρτρ. Το φιλότεχνο κοινό έχει κατακλείσει τον χώρο έξω από το θέατρο ΠΚ, σχεδόν μέχρι τις γραμμές του τραμ, ενώ η κυρία δίπλα μου στο ταμείο τηλεφωνεί στους φίλους της ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια."Παρήγορο" σκέφτομαι "το θέμα μπορεί να μη είναι ευχάριστο αλλά τουλάχιστον αρέσει!" Μπορεί το μαύρο σκηνικό να με ψυχοπλακώνει και να με τρομάζουν τρεις αλλόκοτες φιγούρες να έχουν πάρει ήδη θέση στη σκηνή, αλλά η περιέργεια μου κορυφώνεται και ανυπομονώ να αρχίσει... 

της Μαρίας Αλιμπέρτη

  H παράσταση αρχίζει και ο ήρωας μιλά σε ένα αόρατο άνδρα που μόνο την φωνή του ακούμε να μιλά σε σπαστά ελληνικά με γαλλική προφορά...σε λίγο θα αφιχθούν και δυο γυναικείες περσόνες...Ο ιδιότροπος Gargin, η μοχθηρή Inez και η φιλάρεσκη  Estelle  θα βρεθούν κλεισμένοι, σχεδόν καταδικασμένοι σε ένα δωμάτιο. Πως θα αντέξουν μια αιωνιότητα ο ένας τον άλλο; Στην πραγματικότητα βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, περιμένουν τον δήμιο αλλά θα τον ανακαλύψουν στο πρόσωπο των άλλων. Θα περάσουν από το ασυνείδητο στο συνειδητό. "Η κόλαση είναι οι άλλοι" η περίφημη ρήση του Σαrτρ που γνωρίζουν και όσοι δεν έχουν δει την παράσταση. Ο θεατής καλείται να σκεφτεί τα δικά του τέλματα και τους δικούς τους βασανιστές, να αναλογιστεί τα δικά του όρια, τις επιλογές και την ηθική του, δηλαδή εάν δεν θέλετε να πάτε στο ψυχολόγο πηγαίντε στο θέατρο!  
Στο παιχνίδι της ψυχικής απογύμνωσης και της σύγκρουσης οι τρεις ηθοποιοί Βαλίσια
Βύζα, Έλενα Θωμοπούλου και Απόστολος Χατζής, ανταποκρίνονται απόλυτα, σχεδόν απολαυστικά. Η απόγνωση του ήρωα ερμηνεύεται υπέροχα από τον Απόστολο Χατζή, ο ναρκισσισμός της Εστέλ απογειώνεται χάρη στην Έλενα Θωμοπούλου και υπέροχα ενσαρκώνει την ωμή Ινές η Βαλίσια Βύζα, που ξεπερνά τα όρια του καθωσπρεπισμού και δοκιμάζει τους γύρω της στην πυρά της αλήθειας. Η συνύπαρξη επί σκηνής των ηθοποιών επιτυγχάνει να αποδώσει το βαθύτερο νόημα των προβολών του εαυτού μας πάνω στους άλλους και πόσο αντέχουμε την εικόνα μας να καταρρέει στα δικά τους μάτια, με το κλασικό κείμενο που ισορροπεί μεταξύ ιλαρού και τραγωδίας χάρη στην σκηνοθετική υπόδειξη της Μαργαρίτας Αμαραντίδη.



Μετάφραση: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Πρωτότυπη Μουσική: Gautier 
Δραματουργική Επιμέλεια, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζωγραφάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες - Βίντεο: Παναγιώτης Σιμόπουλος
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Κάτια Δέδε


Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 21:30 
Κυριακή 18:30 

Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος

Τηλ.: 210 9011677



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου