Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η Barbara Hendricks τραγούδησε με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η καταξιωμένη σοπράνο και ανθρωπίστρια Barbara Hendricks στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Βόρεια Ελλάδα τραγούδησε μαζί με τους πρόσφυγες και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους στον χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης συγκριτικά με πέρυσι.
"Αυτό που με έκανε να επιστρέψω ήταν η ευκαιρία να τραγουδήσω με τα παιδιά και για να δω πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα", αναφέρει η Επίτιμη Διά Βίου Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α). Η Barbara Hendricks συμμετείχε την Κυριακή (9 Απριλίου) στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τραγούδησε μαζί με 500 παιδιά από την Ελλάδα και 20 παιδιά πρόσφυγες που μένουν στα Διαβατά.
"Βλέπω ότι ακόμα και ο χώρος φιλοξενίας στα Διαβατά έχει βελτιωθεί σημαντικά. Όταν είχα έρθει εδώ την τελευταία φορά [τον Ιούνιο του 2016] υπήρχαν μόνο σκηνές, που έκαναν τη διαβίωση ιδιαίτερα δύσκολη για τις οικογένειες και τις γυναίκες", είπε η κα Hendricks. "Οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι [που παρείχε η Ύπατη Αρμοστεία και] που αντικατέστησαν τις σκηνές αποτελούν μεγάλη βελτίωση", πρόσθεσε.
Στα Διαβατά, επισκέφθηκε τους ασφαλείς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για γυναίκες και
ασυνόδευτα παιδιά, και παρατήρησε ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που είχε συναντήσει σχεδόν πριν ένα χρόνο έχουν πια φύγει. 
Στη Θεσσαλονίκη, η κα Hendricks επισκέφθηκε ένα κέντρο υποστήριξης προσφύγων και βρέθηκε με ανθρώπους που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ή που περιμένουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους. Αφού πέρασαν κάποιο διάστημα σε χώρους φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας από τα τέλη του περασμένου έτους μένουν σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης της Υ.Α. Η κα Hendricks υπογράμμισε την ανάγκη να μπορούν οι οικογένειες να ενώνονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα και τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο μετά από χρόνια που είχαν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου