Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Παράλληλες εκθέσεις για τη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς


               
Μνήμες και τοπία "παντρεύονται" με υφάσματα! Η λαϊκή μας παράδοση και συγκεκριμένα οι φορεσιές μας εμπνέουν σύγχρονους καλλιτέχνες. Το πολιτιστικό έργο «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» φιλοδοξεί να αναδείξει τον υλικό και τον άυλο πολιτισμό μας, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα σε δυο παράλληλες εκθέσεις  στο Costa Navarino και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν μια ομαδική έκθεση -συνάντηση 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστών μόδας και ταλαντούχων εικαστικών καλλιτεχνών. Αντλώντας έμπνευση από τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη,οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική.

Συγκεκριμένα, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η ομαδική αυτή έκθεση περιλαμβάνει την
παρουσίαση του ρούχου «Συνδέοντας τις μνήμες» του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου και του βίντεο «Costumes» της  καλλιτέχνιδος Μαργαρίτας Μυρογιάννη. Τα δύο έργα ενσωματώνονται σε ένα σκηνογραφημένο περιβάλλον, στο οποίο πρωταγωνιστούν μεγεθυμένες λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία των έργων της συλλογής Κοιλαλού και γυναίκες «από το παρελθόν» ντυμένες με τις δημιουργίες των υπόλοιπων συμμετεχόντων σχεδιαστών, όπως παρουσιάζονται στην παράλληλη έκθεση στην Costa Navarino
Την επιμέλεια της έκθεσης και στο αεροδρόμιο υπογράφει ο σκηνογράφος Παύλος Θανόπουλος. Η έκθεση παρουσιάζεται στο χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος ελεύθερα προσβάσιμος καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου).

Τα έργα των Δημήτρη Ντάσιου και Μαργαρίτας Μυρογιάννη συνοδεύουν εικόνες από έργα των: Jean Paul Gaultier, Zeus & Dione, Μαίρη Κατράντζου, Σοφία Κοκοσαλάκη, καθώς και εκθέματα από το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗ του Μουσείου Μπενάκη και από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.

Τα αυθεντικά έργα εκτίθενται στην παράλληλη έκθεση στην Costa Navarino, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Αντωνάκης, Blind Adam, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Απόστολος Καραστεργίου και Σοφία Στέβη.
Συγχρόνως και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τις παράλληλες δράσεις.

Έως 31 Δεκεμβρίου 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου