Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Μια Εικόνα, Ένα Είδωλο...έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή

Σχέδια με λευκή κιμωλία σε μαύρο χαρτί, χρωματικά έργα μικτής τεχνικής με σινική μελάνη, κάρβουνο, ακρυλικά και χρωματιστά ρινίσματα παστέλ και μοναδικές μεταξοτυπίες σε βιομηχανικό γυαλόχαρτο... 
Η αίθουσα τέχνης «Έκ φ ρ α σ η – Γιάννα Γραμματοπούλου»,  φιλοξενεί την ατομική έκθεση της  Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο "An Imagean Eidólon / Μια Εικόνα, Ένα Είδωλο, τίτλος από το ποίημα του Walt Whitman "Eidólons".



Η έκθεση, που αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες, έχει ως βασικό κορμό το σχέδιο στις διάφορες εκφάνσεις του, σε ένα παιχνίδι με το αρνητικό-θετικό. Το παιχνίδι αυτό,  επεκτείνεται από τις διαχρονικές εικόνες ανθρώπινης επαφής που προήλθανε από  φωτογραφικές διαφάνειες του μεσοπολέμου από το οικογενειακό αρχείο της ζωγράφου, στις μονοτυπίες  πάνω σε γυαλόχαρτο με θέμα τη σκάλα ενός κήπου στην Κηφισιά και αποτελεί συνδετικό στοιχείο μιας αμφίδρομης σχέσης που συναντά το βλέμμα του θεατή στην ενότητα με τα πορτραίτα εκλύοντας όλο του το χρώμα.


Τα χρωματικά πορτρέτα  με τίτλο "Συλλέκτης" υιοθετούν τη ματιά του ενός φανταστικού συλλέκτη που βλέπει την έκθεση και ενσαρκώνουν ένα δεύτερο πλάνο  θέασης των έργων.

Στα μαυρόασπρα σχέδια οι άνθρωποι- είδωλα βρίσκονται σε κοινωνική συναναστροφή.  Περίπατοι στην παραλία , λουόμενοι στη θάλασσα, αλλά συγχρόνως  βρισκόμαστε στον κόσμο του μη αναγνωρίσιμου.




H Πελαγία Κυριαζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στην Α.Σ.Κ.Τ. και το 1993, με υποτροφία Fulbright, σε συνεργασία με τον Βασίλη Λαμπρινό, πήγε στη Νέα Υόρκη όπου, παράλληλα με τη ζωγραφική και το σχέδιο δούλεψε με ψηφιακά μέσα και τη πειραματική χαρακτική σε γυαλόχαρτο.  Τα χαρακτικά  της διακρίθηκαν σε δύο διαγωνισμούς του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής Νέας Υόρκης. Έργα της έχουν επίσης εκτεθεί σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις όπως στο Kunst Europa Kunsthalle Berlin, στην 6η International.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου