Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Έκθεση για την εικαστική πλευρά του Δ.Φατούρου

Γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρο προσφέτει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το οποίο εγκαινιάζει απόψε την αναδρομική έκθεση Δημήτρης Α. Φατούρος «Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ – Βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο του "ανασαίνει" από το τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο γνωστός αρχιτέκτονας δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με το «εικαστικό φαινόμενο». Στις αρχές
της δεκαετίας του ’80 το σχέδιο εμφανίζεται ξανά, αν και σποραδικά, αυτή τη φορά ως μέρος της προβληματικής του για το μορφολογικό χάος του αστικού τοπίου, ενώ, στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, το συνεχές ενδιαφέρον του για τη σχισμή και το κενό, τον οδηγεί στην κατασκευή μιας ενότητας έργων με ξύλο και καθρέφτη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Τα περισσότερα εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.


Έως τις 5 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου