Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο Teodosio μεταμορφώνει άχρηστα υλικά σε εικαστικές καρδιές

Παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτου και μια τουρμπίνα μετατρέπονται σε Turbocharger heart, σύρματα οικοδομής μεταμορφώνονται σε "Μια καρδια" ποτ σχηματίζουν τα προφίλ των προσώπων ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι σωλήνες ύδρευσης έγιναν αγνώριστοι : μια "Ζεν καρδια"!



Με τα ευφάνταστα έργα του και την πλαστική δεινότητα μας έκλεψε την καρδιά! Το μήνυμα της ζωτικής σημασίας αλλά και της ανθρώπινης συνειδητότητας που έχει η καρδιά μας, μετέφερε με επιτυχία ο καλλιτέχνης Teodosio (Sectio Aurea) για λογαριασμό του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς!


Και πραγματικά κατέπληξε το πλήθος των επισκεπτών του αίθριου του νοσοκομείου, μάλιστα στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, που προσέτρεξαν να απολαύσουν την έκθεση με τίτλο "HE[ART] TOUCH-Τέχνη από Καρδιάς". Άλλωστε ο καλλιτέχνης έχει κερδίσει το φιλότεχνο κοινό με την shadow art με την οποία καταπιάνονται λιγοστοί καλλιτέχνες.


της Μαρίας Αλιμπέρτη



Άχρηστα υλικά σίδερα, καλώδια ...μεταμορφώνονται στα χέρια του σε καρδιές χάρη στο εύστροφο μυαλό του καθώς και την παρατηρητική ματιά του που μπορεί να εντοπίσει υλικά οπουδήποτε, από μια μάντρα αυτοκινήτων μέχρι την οικοδομή της γειτονιάς του.

Ανακυκλώνοντας κάθε πιθανό στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της Τέχνης!Συνεπώς τα γλυπτά που προκύπτουν δεν είναι παρθενογενέσεις! Αντιθέτως τα έργα του "φλερτάρουν" σε ένα ακόμη επίπεδο με το παρελθόν καθώς συνδιαλέγονται με καλλιτέχνες και ρεύματα της Τέχνης.


 Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος και δεν έχει θεωρητική κατάκριση από κάποια Σχολή Καλών Τεχνών, παρόλα αυτά  μέσα από τα έργα του ο θεατής μπορεί να δει το μήνυμα από διαφορετικές πτυχές ή καλύτερα ερμηνευτικές οπτικές: μπορούμε να θαυμάσουμε τη γεωμετρική καρδια (κονστρουβιστική θα έλεγα), τη σουρεαλιστική καρδια, κολάζ καρδια, τον καμβά Μεσογειακή καρδιά (σε διάλογο με τον Νταλί και τον Ντεκίρικο), Pop Art καρδιά!


To εφυές concept, ακόμη και στους τίτλους των έργων όπως αυτός "Άσε την καρδιά σου να γίνει πυξίδα" πιστεύω ότι κερδίζει τον θεατή. Η καρδιά του καλλιτέχνη με γοήτευσε, "ο δρόμος της καρδιάς " κατασκευασμένη από σύρμα και καρφιά οικοδομής με προβλημάτισε σε συμβολικό επίπεδο, τα καρφιά εννοώ, "Το κλειδί της καρδιάς του" και "Καρδιά λουκέτο" τα βρήκα άκρως μυστηριακά.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης κατάφερε να αναδειχθεί μέσα σε αυτή τη περίοδο κρίσης, η οποία όπως μας εξήγησε τον ανάγκασε να εξωτερικεύσει το ταλέντο του, σημειώνοντας ότι όλα είναι θέμα οπτικής "ο ένας κοιτάζει τον νερόλακο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται" κατά τον Εμμανούελ Καντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου