Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Του Θεού η Χώρα - το queer cinema γα το σήμερα

Πέρα από τις αναμενόμενες ανατροπές μιας ιστορίας αγάπης φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit!
Η ταινία Του Θεού η Χώρα, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Francis Lee, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, χαρακτηρίστηκε ως μια «τραχιά εκδοχή του Brokeback Mountain» και κέρδισε κοινό και κριτικούς παγκοσμίως, για την συγκίνηση, τον ρεαλισμό αλλά και ταυτόχρονα τον λυρισμό της.
Ήδη κατατάσσεται ανάμεσα στις 30 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το Rotten Tomatoes, θα προβληθεί αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 11 Ιανουαρίου, σε διανομή Filmcenter Τριανόν.

Ο Τζόνι Σάξμπι εργάζεται επί πολλές ώρες στην απόμακρη φάρμα της οικογένειάς του στο Γιόρκσαϊρ, στα βόρεια της Αγγλίας. Ο μόνος τρόπος που ξεγελάει τη μοναχική του ύπαρξη, είναι το να πίνει πολύ τα βράδια και να αναζητά περιστασιακό σεξ, ώσπου η άφιξη ενός Ρουμάνου μετανάστη και εποχικού εργάτη του αποκαλύπτει κάτι πρωτόγνωρο.
 
Ο σκηνοθέτη σημειώνει: «Η ταινία είναι βασισμένη στα προσωπικά μου βιώματα και στο τοπίο του Γιόρκσαϊρ, σ’ αυτήν τη σχέση «αγάπης/μίσους» που είχα με την πατρίδα μου. Από τη μία το έβλεπα ως ένα δημιουργικό τοπίο που μου θύμιζε το σπίτι μου, αλλά από την άλλη ήταν προβληματικό, δύσκολο, κρύο και υγρό. Και προσπαθούσα να βρω μια ισορροπία σε αυτό και  να φτιάξω μια ιστορία αγάπης, όπου παράλληλα νιώθεις ευάλωτος».

Ηθοποιοί: Josh O'ConnorAlec SecareanuGemma JonesIan Hart
Μουσική: A Winged Victory for the Sullen
Διεύθυνση φωτογραφίας: Joshua James Richards
Μοντάζ: Chris Wyatt
Ήχος: Anna Bertmark
Παραγωγή: Shudder Films & Inflammable Films
Παραγωγοί: Manon Ardisson, Jack Tarling
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Stéphane Collonge
Κοστούμια: Sian Jenkins
Μακιγιάζ: Bean Ellis



 
Βραβεία
Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Sundance,
Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Τορόντο,
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου,
Βραβείο στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου