Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Στα ίχνη του Πληγωμένου Τραπεζιού της Φρίντας Κάλο

Οι ελπίδες ανεύρεσης ενός χαμένου για δεκαετίες έργου της Frida Kahlo (Φρίντα Κάλο)Sta αναγεννιούνται μετά από την αποκάλυψη ερευνητή ότι διαθέτει νέα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν, εντός πενταετίας, στον εντοπισμό του περιζήτητου πίνακα. 
 Το "Πληγωμένο Τραπέζι"  - που φιλοτεχνήθηκε το 1940 και αποτελεί "Άγιο Δισκοπότηρο" για όσους ασχολούνται με το έργο της αξεπέραστης Μεξικανής καλλιτέχνιδας -  χάθηκε αφότου η Κάλο δώρισε τον πίνακα στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
 Για τελευταία φορά, το έργο εθεάθη σε έκθεση στην Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, το 1954 και τα ίχνη του χάθηκαν καθ' οδόν προς τη Μόσχα.    
Tου Ανδρέα Αναγνωστόπουλου


Από τότε, ιστορικοί τέχνης ερευνούν αρχεία, μουσεία, ακόμα και τελωνεία σε Ευρώπη και Αμερική για να εντοπίσουν το έργο. Ωστόσο, ο Ραούλ Κάνο Μονρόι ερευνητής που διοργάνωσε πέρυσι μια έκθεση για την Φρίντα Κάλο και τον σύζυγό της Ντιέγκο Ριβέρα στη Πόλη του Μεξικού, δηλώνει ότι συγκέντρωσε νέα στοιχεία, εργαζόμενος στα αρχεία του Εθνικού Μετώπου για τις Πλαστικές Τέχνες, το οποίο προώθησε την μεξικανική τέχνη στο εξωτερικό κατά την δεκαετία του 1950. 
"Εκτιμώ ότι μέσα σε πέντε χρόνια η έρευνά μου θα αποφέρει καρπούς" αναφέρει ο Μονρόι στην μεξικανική εφημερίδα Milenio, προσθέτοντας ότι έχει βρει έναν σύμβουλο που θα τον βοηθήσει στην ερευνητική του εργασία για την ανεύρεση του πίνακα.



Η αισιοδοξία του ερευνητή έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους θαυμαστές της Φρίντα Κάλο και στους ανθρώπους που συντηρούν τα έργα της. "Θα είναι πολύ καλά νέα και θα εκτιμήσουμε οποιονδήποτε μπορεί να βρει τον χαμένο πίνακα", δηλώνει ο Κάρλος Φίλιπς, μέλος του Μουσείου Ντιέγκο Ριβέρα-Φρίντα Κάλο 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάλο είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπημένους παγκοσμίως καλλιτέχνες του Μεξικού, όχι μόνο για το στυλ της αλλά και για τον αινιγματικό συμβολισμό στην δουλειά της. 
Το "Πληγωμένο Τραπέζι" είναι ο μεγαλύτερος πίνακας της, του οποίου οι διαστάσεις είναι 1,2  Χ 2,4 μ. και είναι λάδι σε ξύλο. Αποτελεί μια σουρεαλιστική απόδοση της Φρίντα Κάλο και των καλεσμένων της – ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ένας σκελετός που παίζει με τα μαλλιά της, τα αγαπημένα της ανίψια, μια προκολομβιανή πήλινη φιγούρα που δανείζει ένα μέλος στην ακρωτηριασμένη (στον πίνακα) ζωγράφο και μια τερατόμορφη φιγούρα, που θεωρείται ότι αποδίδει τον γυναικά σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα. Το έργο εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια. 
"Είναι σημαντικό έργο, όχι μόνο επειδή είναι αυτοπροσωπογραφία, αλλά και μια δήλωση για την ζωή της" επισημαίνει η συντηρήτρια και ιστορικός τέχνης Χέλγκα Πρίγκνιτς-Πόντα, που δημιουργεί έναν νέο κατάλογο για την τέχνη της Φρίντα Κάλο Η ιστορικός τέχνης διοργάνωσε επίσης έκθεση στη Βαρσοβία για την Μεξικανή ζωγράφο, τον περασμένο χρόνο, με σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστό τον χαμένο για δεκαετίες πίνακα. 
Η Πρίγκνιτς - Πόντα δηλώνει πως αν και η Φρίντα Κάλο, μια αφοσιωμένη κομμουνίστρια, έστειλε το έργο της στη Μόσχα ως δώρο φιλίας, τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι θεωρούσαν τον πίνακα ως "κλασικό παράδειγμα εκφυλισμένης αριστοκρατικής τέχνης και ακατάλληλο για δημόσια επίδειξη"  
Το 1954, όταν η Κάλο έφυγε από την ζωή,  ο Ντιέγκο Ριβέρα ζήτησε το Πληγωμένο Τραπέζι να εμφανιστεί στην Πολωνία, σε μια έκθεση που περιελάμβανε και άλλα έργα καλλιτεχνών από το Μεξικό. Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη της Βαρσοβίας σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία, που τα έργα εκτέθηκαν αργότερα στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Κίνα. Ωστόσο, ο πίνακας της Κάλο εξαφανίστηκε, παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο και το βαρύτερο που δημιούργησε η καλλιτέχνις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου