Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Έτος τιμής στον Βαν Γκογκ της Ελλάδος!Αναμένεται παρουσίαση έρευνας με σπάνιο και ανέκδοτο υλικό για τον Γιαννούλη Χαλεπά



Μια μυθιστορηματική μορφή με χαρακτηριστικά αγίου, έναν πατέρα που του «μετάγγισε την αγάπη για την μαρμαρογλυπτική και μια μητέρα που στα μάτια του φάνταζε ως Μήδεια, οι περιπέτειές του με τον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας… Ο Γιαννούλης Χαλεπάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Βαν Γκογκ της Ελλάδας! Δεν ήταν απλά ένας παράφρων καλλιτέχνης, αλλά μια κορυφαία μορφή στην ελληνική Τέχνη. Τα δικά του χνάρια άφησε στην Γλυπτική χάρη την ιδιοτυπία του που μπορεί να καταδείξει ότι ήταν ένας πρωτοπόρος του ευρωπαϊκού Μοντερνισμού.

Φως στην προσωπικότητα του θα δώσει η παρουσίαση της έρευνας  της γλύπτριας  Ασπασίας Παπαδοπεράκη την προσεχή Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου  στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του κηρύχθηκε το 2018  ως έτος μνήμης  του μεγάλου καλλιτέχνη- έτος Χαλεπά-  από τον ΔήμοΤήνου που πραγματοποιεί  σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” πληθώρα εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ως γνωστόν γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο της Τήνου σε έναν τόπο-μήτρα μεγάλων γλυπτών όπως ήταν οι Φιλιππότης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Σώχοι κ.ά.. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από την τοπική κοινωνία καθώς του χορηγήθηκε υποτροφία από το  Ιερό  Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου (1873)  και σπούδασε για τρία χρόνια στην Ακαδημία του Μονάχου.

 Δυο χρόνια μετά την επιστροφή  του και καθώς δημιουργεί το πιο γνωστό του έργο την Κοιμωμένη εκδηλώθηκε η ασθένειά του που τον οδήγησε στ Ψυχιατρείο Κέρκυρας. Θα επιστρέψει στη Τήνο μετά το θάνατο του πατέρα του και θα αναγνωριστεί στην Αθήνα μετά την απώλεια της καταπιεστικής μητέρας του, με την έκθεση των έργων του στην  Ακαδημία Αθηνών, από την οποία βραβεύτηκε το 1927 με το Αριστείο των Τεχνών. Τα τελευταία και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Αθήνα στο πλευρό της ανιψιάς του Ειρήνης Β.Χαλεπά και έφυγε από την ζωή ως καταξιωμένος πια καλλιτέχνης το 1938.

Παρουσίαση έρευνας
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της κας Παπαδοπεράκη  καθώς θα δοθεί  στη δημοσιότητα σπάνιο και ανέκδοτο υλικό που αφορά τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιδράσεις από το ταξίδι του καλλιτέχνη στην Ευρώπη, τις αιτίες των προϋποθέσεων των διαταραχών του. Επίσης η ομιλήτρια θα αναφερθεί  σε  ποια κινήματα και ποιες καλλιτεχνικές γνώσεις διατηρεί και αποδίδει  ο Γιαννούλης Χαλεπάς στη δεύτερη περίοδο της δημιουργίας του.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί καλλιτεχνικά από ρεσιτάλ μουσικής με τίτλο «Με φόντο το γαλάζιο»  από τους Εύη Μάζη (πιάνο), Τίνα Ψαλίδα (βιολί), Αθηνά Καραταράκη (τραγούδι).

Άλλες εκδηλώσεις

Ακόμη, στρογγυλή τράπεζα για τον Γιαννούλη Χαλεπά θα λάβει χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου (20.00) στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Το θέμα της συνάντησης είναι «Από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη»,  σε επιμέλεια της αρχαιολόγου-ιστορικού τέχνης και καθηγήτριας στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρας Γουλάκη-Bουτυρά.
Με  θέμα «Διάλογος με τη φύση» ο γλύπτης Φαέθων Γρυπάρης πραγματοποιεί στον χώρο του, στο Βρυόκαστρο Τήνουυπαίθρια έκθεση έργων του αφιερωμένη στο έτος ΧΑΛΕΠΑ. Στο  εσωτερικό λιμάνι της Τήνου εκτίθενται ακόμη  έξι γλυπτικές συνθέσεις  Τηνιακών καλλιτεχνών έως 30 Σεπτεμβρίου. Μια ακόμη έκθεση με έργα  από 25 Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου, στην κεντρική του αίθουσα  σε επιμέλεια του ιστορικού Τέχνης Μάνου Στεφανίδη, μέχρι τέλος Αυγούστου. Στη συνέχεια , η εν λόγω έκθεση θα μεταφερθεί στην Ερμούπολη ( 2-13 Σεπτέμβριου 2018), τη Χίο (Οκτώβριος 2018), τα Ιωάννινα (Νοέμβριος 2018) και τη Δάφνη Αττικής (Δεκέμβριος 2018).



Ομιλία  κας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στις 3/9 στις 8:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ακτή Γεωργίου Δρόσου. Παραλια Τήνου)

Είσοδος Ελεύθερη

Πηγή πληροφοριών: www.dimostinou.eu, www. e-tinos.gr και  www.tinos.biz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου