Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η Αίγινα του Δημήτρη Πικιώνη... Και η αγάπη του για την ελληνική παράδοση


Κάτω από την σκιά των Πεύκων και των αρχαίων μνημείων, τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και τους ήχους της θάλασσας… Στη μεσοπολεμική Αίγινα, στο νησί με αρώματα και εικόνες μιας άλλης εποχής μας μεταφέρει η έκθεση «Η Αίγινα του Πικιώνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες. Θα ταξιδέψουμε νοερά μέχρι το νησί του Σαρωνικού, με αφορμή την σημερινή επέτειο καθώς 28 Αυγούστου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού έλληνα αρχιτέκτονα, Δημήτρη Πικιώνη,.


Μπορεί να έχει εντυπωθεί στη συνείδηση μας για τα μεγάλα του έργα, όπως το Ξενία των Δεφών και την διαμόρφωση του χώρου πέριξ της Ακρόπολης, τον περιβόητο πεζόδρομο της σημερινής Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τον Λουμπαδιάρη που αγκαλιάζει το ιερό μνημείο, όμως ο Πικιώνης είχε  μεγάλη αγάπη στην Αίγινα
Την επισκέφτηκε πρώτη φορά την περίοδο ανάμεσα στους Βαλκανικούς Πολέμους και μελετούσε τα νεοκλασικά κτίρια του τόπου αλλά και τα εσωτερικό τους από την διακόσμηση έως τα χρηστικά αντικείμενα, καταδύοντας έτσι στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν σχεδίασε την πρώτη του οικεία στην Καλλιθέα της Αττικής, «δανείστηκε» στοιχεία από την λαϊκή αρχιτεκτονική της Αίγινας.

Όλη του η αγάπη για το νησί που παραθέριζε αποτυπώνεται  σε σκίτσα, σχέδια και ακουαρέλες από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, που εκτίθενται παράλληλα με αρχαία γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας. Η έκθεση στέκει η αφορμή για να γνωρίσει το κοινό το μυστηριακό σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό, η άγνωστη σε πολλούς μελέτη του σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή για το σχολείο στην περιοχή Φανερωμένης και ζωγραφιές εκ του φυσικού ειδυλλιακών τοπίων και σπιτιών από το νησί  κ.ά..
 «Η αρχαία σφίγγα με αυτήν που φιλοτέχνησε ο αγρότης, ο Ηρακλής με τους Σαρακηνούς φύλακες του σπιτιού του, ο γυμνός έφηβος με τη γοργόνα που σκίτσαρε ο αρχιτέκτονας, και οι νεκροί από τις επιτύμβιες στήλες με την αχνή μορφή της Μονής που μοιάζει να αντικαθιστά τον ρόλο των νησιών των Μακάρων, ως ονειρική προσέγγιση του παραδείσου.» γράφει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης στο σημείωμα του αρχιτέκτονα Αναστάση Παπαδάκη.
Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού από τους Δήμο Αίγινας, Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού.


Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας
Έως 16 Σεπτεμβρίου
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.00 π.μ. -17.30 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

Πηγή : 
eageanportal.grbenaki.gr efadyat.wordpress.com  και  aegina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου