Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πώς ήταν οι αρχαίοι Έλληνες; Έμοιαζαν με τους σύγχρονους;Έκθεση στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά


Είχατε ποτέ την περιέργεια να δείτε πως ήταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Την απορρία θα σας λύσει η περιοδική έκθεση με τίτλο «ΤΟ ΕΝΤΟΣ ΑΓΑΛΜΑ», Οι εκφράσεις και ο εσωτερικός κόσμος στα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων, η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά! Συγκεκριμένα η έκθεση παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 23 ζωγραφικές αναπαραστάσεις επιφανών ανδρών του αρχαιοελληνικού κόσμου - ποιητές, φιλοσόφους, στρατηγούς, ρήτορες κ.ά. - φιλοτεχνημένες από την Εύη Σαραντέα, βασισμένες σε μελέτες αρχαίων γλυπτών.



Κατά το εγχείρημά της η Εύη Σαραντέα  έχει καταφέρει να «μετουσιώσει» αρχαία γλυπτά σε ζωγραφικά πορτρέτα, με έμφαση στις εκφράσεις των αγαλμάτων. Οι ομοιότητες των φυσιογνωμιών μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων εντυπωσιάζουν. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η προεκβολή του ψυχικού και πνευματικού κόσμου κάθε απεικονιζόμενου, καθώς είναι αστείρευτη η ποικιλία της εκφραστικής δύναμης των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων που αναπαριστούν κορυφαίες προσωπικότητες.

Στα εγκαίνια, τα οποία και θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τετάρτη 17 Οκτωβρίου,  θα προλογίσουν ο κ. Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η κα Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιστορικός Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής.

Στον χώρο του Μουσείου εκτίθεται επίσης το έργο της Εύης Σαραντέα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Ο κ. Ξενοφών Μουσάς θα εξηγήσει στους προσκεκλημένους τον «Μηχανισμό» και τη λειτουργία του, με αφορμή τον πίνακα που η ζωγράφος παρουσιάζει.
Ώρα έναρξης εγκαινίων
Διάρκεια έκθεσης έως 17 Δεκεμβρίου

Ώρες επισκέψεων: 09:00 - 17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

Η είσοδος τόσο κατά τα εγκαίνια όσο και κατά τη διάρκεια της έκθεσης
είναι ελεύθερη.


1 σχόλιο: