Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τα «Αληθινά Έργα» του Γιώργου Μπουζιάνη στο μουσείο που φέρει το ονομά του

Τον πρώτο κρίκο  από την αλυσίδα εκθέσεων άγνωστων έργων του μεγαλύτερου εξπρεσιονιστή της χώρας Γιώργου Μπουζιάνη παρουσιάζει από απόψε το μουσείο που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη.  Στο σπίτι του ζωγράφου, Μουσείο Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη, εγκαινιάζεται απόψε η πρώτη πράξη της έκθεσης «Αληθινά Έργα» σε επιμέλεια της Ελένης Κυπραίου.

Η έκθεση αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από το θάνατο του, το 1959, και αφετηρία των επετειακών δρώμενων που θα καλύψουν το έτος 2019.

Συγκεκριμένα οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο πρώιμα πορτραίτα και ένα πρωτοεμφανιζόμενο τοπίο, πέντε σημαντικότατες ελαιογραφίες της ύστερης περιόδου, δύο ακουαρέλες, και δώδεκα σπάνια σχέδια.


Η έκθεση πήρε το όνομά της από τα λεγόμενα του Μπουζιάνη,
«Το θέμα δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωγραφική. Εκείνο που βαραίνει είναι το τι θα βγάλεις από το θέμα. Προέχει πάντα το αποτέλεσμα. Άνθρωπος, ζώο, αντικείμενο, όλα μιλούν σε εκείνον που ξέρει να ακούει. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα δεις, αλλά πιο πολύ το πώς θα ζήσεις μέσα σου μια οποιαδήποτε φόρμα. Στο έργο μου συνεργάζεται το αίσθημα (ένστικτο) και η νόηση, αν και το αίσθημα νομίζω ότι πρέπει να προηγείται. Τυχαία τίποτε δεν γίνεται. Η αρμονική συνεργασία των δύο αυτών βασικών στοιχείων, δημιουργεί το αληθινό έργο.»

Έως και τις 30 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύεθερη
Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη, δίπλα στη στάση του μετρό Άγιος Ιωάννης
Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ύστερα από συνεννόηση στο 210 9028455 και στο 6944 670324

Ώρες λειτουργίας : Τετάρτες 9.00 με 14.00, Πέμπτη με Κυριακή 11.00 με 19.00. Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου