Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των αρχαίων σπιτιών της Μεγάλης Ελλάδας


Ταξίδι στο οικιακό περιβάλλον των Αρχαίων Ελλήνων αποίκων στις ιταλικές ακτές της Μεσογείου πραγματοποιεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Ρέτζιο Καλάμπρια (αρχαίο ελληνικό Ρήγιον), μέσα από την έκθεση "Οίκος. Το σπίτι στην Μεγάλη Ελλάδα και την Σικελία", που θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.  
Με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο διοργανώνει την εν λόγω έκθεση με στόχο να προωθήσει την πολιτιστική κληρονομιά της έντονα ελληνικής νότιας Ιταλίας. Η έκθεση προβάλλει το θέμα του σπιτιού και της οικιακής ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο της Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα), από την Αρχαϊκή Εποχή και τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι την Ελληνιστική Εποχή και τον 1ο αιώνα π.Χ. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περίπου 120 ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από τα Εθνικά Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης και του Τάραντα, από το αρχαιολογικό μουσείο "Πάολο Όρσι" στις Συρακούσες της Σικελίας, καθώς και από αρχαιολογικά πάρκα της Καλαβρίας. 
  
Τα αρχαιοελληνικά αριστουργήματα παρουσιάζονται μέσα από εκπαιδευτικά πάνελ, γραφικά και ψηφιακές αναπαραστάσεις των αρχαίων σπιτιών. Επιπλέον, τρισδιάστατα βίντεο περιγράφουν στιγμές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων της κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, την οργάνωση της οικογένειας και τους οικιακούς χώρους στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. 
Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι ο οίκος, ένας όρος που για τους Έλληνες περιλάμβανε το σπίτι σαν ένα φυσικό μέρος της ζωής και ταυτόχρονα της οικογένειας. 

"Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στα σπίτια των Αρχαίων Ελλήνων, μέσα από το οποίο μαθαίνουμε την διαχείριση του χώρου, την επίπλωση, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και τους πρωταγωνιστές των οικιών, τις γυναίκες και τους άνδρες" τονίζει ο διευθυντής της έκθεσης Καρμέλο Μαλακρίνο. 

"Θέλαμε να αναδημιουργήσουμε τον τρόπο ζωής του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από την παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και μέσα από τα εκπαιδευτικά πάνελ, τα γραφικά και τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των αρχαιοελληνικών καθημερινών συνηθειών μέσα στα σπίτια", επισημαίνει ο διευθυντής του μουσείου της Ρέτζιο Καλάμπρια.  
Σύμφωνα εξάλλου με τον αρχαιολόγο Μαουρίτσιο Κανατά, "για τους αρχαίους Έλληνες, μέσα από τον οίκο εκφραζόταν η ταυτότητα της κοινότητας των κατοίκων, η οποία έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία". 
 Ο Ιταλός αρχαιολόγος τονίζει πως δεν υπάρχει όρος αντίστοιχος με την λατινική "φαμίλια" στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχει μόνο ένας όρος, ο οίκος, και αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με τους δεσμούς αίματος, η ένταξη σε μια οικογενειακή ομάδα που διαθέτει έναν συγκεκριμένο χώρο, κυριάρχησε.  
Παρότι η οργανωτική δομή των οικιακών χώρων αλλάζει στο πέρασμα των αιώνων, στον αρχαίο ελληνικό κόσμο της Καλαβρίας και της Σικελίας αυτή η δομή παρέμεινε ίδια,  με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια. Ο άνδρας, ο ιδιοκτήτης της γης, ο πολίτης, ο πολιτικός, ο αθλητής και ο πολεμιστής ζούσε στιγμές εκτός της οικίας σε συμπόσια, ενώ η γυναίκα, βασίλισσα του σπιτιού, ήταν υπεύθυνη για τις οικιακές εργασίες.  



Πηγή :

Archaeology News Network 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου