Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη...αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία...


Περισσότερα από 400 έργα – σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, καρτ ποστάλ, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με αφορμή την έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ..Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το  προσεχές Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 19.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (1915 – 1918) πρωταγωνιστεί στην έκθεση μέσα από πλούσιο εικαστικό κυρίως υλικό . Πρόκειται για έργα Γάλλων κυρίως στρατιωτών – καλλιτεχνών της Στρατιάς της Ανατολής, τους οποίους ο πόλεμος τους έφερε μοιραία στην περιοχή.

Επαγγελματίες ζωγράφοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αλλά και άγνωστοι, ερασιτέχνες, ζωγραφίζουν αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, απόψεις της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, την καθημερινότητα, τους ανθρώπους της, τα επαγγέλματα, την ποικιλία ενδυμασιών και στολών, τα βουβάλια, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο, στιγμιότυπα στα μετόπισθεν (η Θεσσαλονίκη ήταν επιτελικό κέντρο και όχι πεδίο πολεμικών συγκρούσεων), αλλά και τη φρίκη του.

Ανάμεσά τους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Jouve, Charles Martel, Amable Benois, Miklos Rameaux, Emil Gerlach κ.ά. που ξεχωρίζουν στο δύσκολο είδος της ακουαρέλας, καθώς και καρικατουρίστες και σκιτσογράφοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καρτ ποστάλ, που στην πρόσθια πλευρά τους απεικονίζουν φωτογραφίες ή ζωγραφικά έργα, ενώ στην πίσω όψη φέρουν τα χειρόγραφα μηνύματα των στρατιωτών, των «Poilus», όπως ονομάζονταν.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και διοργανώνεται σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Εκθέματα δάνεισαν: από το Παρίσι το Musée de lArmée, το Μουσείο Pompidou και το Institut de France, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το ΜΙΕΤ, το ΕΛΙΑ, η συλλογή Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν και άλλοι ιδιώτες συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας.

H γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου