Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αρχαία Παρθενόπη, η κληρονομιά των Ελλήνων στη Νάπολη και τη νότια Ιταλία

Ο αξεπέραστος πολιτισμός της Μεγάλης Ελλάδας έχει προσφέρει γενναιόδωρα το μεγαλείο του και στη Νάπολη, την πιο γνωστή πόλη της νότιας Ιταλίας, αφού η περιοχή είχε αποικιστεί κατά την αρχαιότητα από Έλληνες και έφερε την ονομασία Παρθενόπη. 
Η Παρθενόπη ήταν μια από τις μυθικές Σειρήνες της Ελληνικής Μυθολογίας. Απελπισμένη που δεν ανταποκρινόταν ο Οδυσσέας στο θέλγητρο της φωνής της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Το πτώμα της εκβράστηκε σε μια παραλία της Ιταλίας όπου οι τότε, μόλις νεοφερμένοι εκεί κάτοικοι, άποικοι από την Κύμη της Εύβοιας, τον 10ο αιώνα π.Χ, το περισυνέλεξαν και το ενταφίασαν σε μνήμα.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 
Γύρω από το σημείο αυτό, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ίδρυσαν αργότερα την πόλη τους που ονόμασαν Παρθενόπη. Η πόλη επεκτάθηκε στο νότο και είναι η σημερινή Νεάπολη (Νέα Πόλη, Νάπολη) ενώ η παλιά αποικία είναι η Παλαίπολις. Οικισμοί Ελλήνων υπήρχαν ήδη από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ..
Το 376 π.Χ. η πόλη κατακτάται από τους Ρωμαίους διατηρώντας, ωστόσο τα ελληνικά στοιχεία του πολιτισμού της και τη γλώσσα της. Κατά τους επόμενους αιώνες, η Νάπολη υπήρξε καταφύγιο πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε περιόδους εξορίας τους. 
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος θέσπισε μάλιστα στη Νάπολη τους Ιταλικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατ'αντιστοιχία με τους ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρώντας τη Νάπολη "ως την πιο ελληνική πόλη της Ιταλίας"!  
Τις τελευταίες δεκαετίες, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ελληνικούς οικισμούς στην περιοχή. Η στρατηγική θέση της Παρθενόπης, και η υπέροχη θέα του λόφου, ο οποίος δέσποζε επάνω από αυτήν, έκανε τους Κυμαίους να ιδρύσουν στον λόφο αυτόν, τον 6ον αιώνα, την νέα τους πόλη, την οποίαν ονόμασαν Νεάπολη. Ο λόφος, στον οποίο χτίσθηκε η Νεάπολις, ονομάσθηκε λόγω της ωραιότητας του Παυσίλυπον (σημερινό Posilipo).  
Σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου, ήταν τα δάκρυα της Σειρήνας Παρθενόπης που γέμισαν τον κόλπο της σημερινής Νάπολης. Στις μέρες μας, το πανεπιστήμιο της Νάπολης ονομάζεται Παρθενόπη, και οι κάτοικοι της συχνά αποκαλούν τους εαυτούς τους «Παρθενοπαίοι» (Partenopei). Έτσι αποκαλείται επίσης η σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα Νάπολι και οι οπαδοί της συχνά φωνάζουν το σύνθημα "Noi Siamo Partenopei" (Εμείς είμαστε από την Παρθενόπη)!  


Πηγές 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου