Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Πότε ανοίγει εκ νέου για το κοινό η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά;


Ύστερα από τρία χρόνια εντατικών εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, η μεγαλειώδης Μονή της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά επισκέπτες στο τέλος του χρόνου!  
Το βυζαντινό μοναστήρι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη σημερινή βόρεια Τουρκία. Ευρισκόμενη σε πλαγιά του Όρους Μελά, στην επαρχία της πολυθρύλητης Τραπεζούντας,  η ιστορική μονή παρουσιάζει στους επισκέπτες έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικού κάλλους, ιστορίας και πολιτισμού.   
   
Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Η μονή συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων τουριστών, παρά το γεγονός ότι παραμένει κλειστή για το κοινό την τελευταία τριετία. Προς το παρόν, οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μπορούν να παρακολουθήσουν μια τρισδιάστατη παρουσίαση του μοναστηριού, στην κοντινή μονή της Αγίας Βαρβάρας, η οποία βρίσκεται στον δρόμο προς την Παναγία Σουμελά. Επίσης, μπορούν να θαυμάσουν την Παναγία Σουμελά από ειδικό χώρο παρατήρησης στη μονή της Αγίας Βαρβάρας. Ωστόσο, ένα τελεφερίκ πρόκειται να εγκατασταθεί σύντομα ώστε να επιτρέψει την εύκολη μετάβαση των τουριστών στην Παναγία Σουμελά. 
Παρά το τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην ιστορική μονή από τον Σεπτέμβριο του 2015. Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών, ανακαλύφθηκε ένα παρεκκλήσι που ήταν προσβάσιμο μόνο από ένα κρυμμένο μονοπάτι.  
"Όταν οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να δουν την απίστευτη κατασκευή, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έστω κι' αν μπορούν να θαυμάσουν το μοναστήρι για ελάχιστο χρόνο", δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τραπεζούντας, Αλί Αυβάζογλου.   
Πριν το κλείσιμο της για τις εργασίες αποκατάστασης, η μονή της Παναγίας Σουμελά δεχόταν περίπου 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 100.000 ήταν αλλοδαποί τουρίστες. Αν και το μοναστήρι παραμένει κλειστό, περίπου 300.000 τουρίστες μετέβησαν στην περιοχή, τους τελευταίους οκτώ μήνες!  

Ο Αλί Αυβάζογλου τόνισε ότι οι τοπικές Αρχές θέλουν τους επισκέπτες να περνούν περισσότερο χρόνο στην Παναγία Σουμελά και να βλέπουν τα σημεία που τώρα είναι κλειστά για το κοινό. Γι' αυτό τον λόγο, προσπαθούν να τερματίσουν τις εργασίες αποκατάστασης το συντομότερο δυνατόν.  
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η μονή δεν έχει ανοίξει για το κοινό, όπως ορισμένοι λανθασμένα νομίζουν. "Ολοκληρώσαμε τις εργασίες στο πρώτο τμήμα του κτιρίου και όλοι νομίζουν ότι ανοίξαμε όλα τα σημεία του μοναστηριού. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς καθαρίσαμε τον χώρο από τους επικίνδυνους βράχους που βρίσκονταν στο πρώτο τμήμα της μονής. Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται και έτσι το πρώτο τμήμα θα είναι έτοιμο σε περίπου έναν μήνα. Στη συνέχεια, οι εργασίες θα συνεχιστούν γρήγορα στα άλλα τμήματα του κτιρίου.   
Σημειώνοντας ότι θα παρουσιάσουν στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού μια λεπτομερή αναφορά για τις εργασίες στη μονή, ο Αλί Αυβάζογλου συμπλήρωσε ότι "στόχος μας είναι να ανοίξουμε ξανά το μοναστήρι στους επισκέπτες και να αυξήσουμε έτσι την τουριστική ανάπτυξη της Τραπεζούντας. Η κύρια πηγή εσόδων για την πόλη είναι ο τουρισμός, επομένως η Σουμελά έχει μεγάλη αξία για εμάς". 

Πηγή 
Εφημερίδα Σαμπάχ,  https://www.dailysabah.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου