Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Camille Claudel Mudness, μια τρυφερή παράσταση για δύο δυναμικές γυναίκες!

Δύο γυναίκες με πολλά κοινά σημεία, ταλαντούχες, δυναμικές και ατρόμητες ώστε να τα βάλουν με το κατεστημένο. Η ζωή τους ήταν μια διαρκή πάλη με τις προκαταλήψεις μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας και τα στερεότυπά της. Δύο γυναίκες μπροστά από την εποχή τους, γεγονός που προκάλεσε και τα βάσανά τους.
Μια μοναδική απόδοση ενός ιστορικού προσώπου, μιας ιέρειας της Τέχνης, απολαύσαμε από την Μάνια Παπαδημητρίου στην χθεσινή πρεμιέρα της παράστασης«Camille Claudel Mudness» σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.
της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ο συγγραφέας Γιάννη Λασπιάς επέλεξε επιτυχώς την παράλληλη αφήγηση των ιστοριών μέσα από την συνύπαρξη των δυο γυναικών επί σκηνής για τις ανάγκες της παράστασης, δυο πρόσωπων που στην πραγματικότητα δεν συνυπήρξαν ποτέ.  Η Camille Claudel, η πρώτη γυναίκα γλύπτρια και η Constance Pascal, η πρώτη γυναίκα ψυχίατρος, συναντιούνται  στο άσυλο που νοσηλεύεται η γλύπτρια, για να μας ξεδιπλώσουν τον διαρκή αγώνα τους απέναντι στον σκληρό κόσμο των ανδρών που καταπνίγει κάθε πρωτοποριακή  γυναικεία σκέψη. 
Κι όμως οι δυο γυναίκες έζησαν ασύμβατα γα την εποχή τους στην ίδια πόλη, αλλά διαφορετική χρονική περίοδο και δεν συναντήθηκαν ποτέ. Μάλιστα, η παράσταση προσφέρεται για προβληματισμό που οδηγεί τον θεατή σε αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τις ζωές των δυο γυναικών: της  διακεκριμένης Γαλλίδας καλλιτέχνιδας, αδελφής του ποιητή και διπλωμάτη Πωλ Κλοντέλ και ερωμένης του Ωγκύστ Ροντέν και της Ρουμάνας ψυχολόγου που κατάφερε να διακριθεί στην Γαλλίας, να καταργήσει τον ζουρλομανδία, να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο την ψυχανάλυση και να κάνει παιδί εκτός γάμου.
Οι ερμηνείες ανέδιδαν τρυφερότητα  αλλά και ένταση, δυναμισμό, πάθος καθώς και τον βαθύ πόνο. Η Μάνια Παπαδημητρίου μετέφερε τον σπαραγμό ακόμη και μέσα από τις συσπάσεις του προσώπου της, τις κινήσεις και την ωδίνη της ευαίσθητης επαναστάτριας Camille Claudel. 
Εκπληκτική και η Αγγελική Καρυστινού,  στον ρόλο της δυναμικής και ασυμβίβαστης Constance Pascal, προσέδωσε τρυφερότητα και ρεαλισμό στην οντότητα αυτής της γυναίκας. Και οι δυο ηθοποιοί εμβάθυναν στις περσόνες που υποδύονταν, οι ερμηνείες τους με εκφραστικότητα, διαρκή ροή και ζωντάνια κατέδειξαν ότι έγιναν ένα με αυτές. Σαφώς και η συνοδεία της ζωντανής μουσικής από την πιανίστα Μαρίνα Χρονοπούλου συνέβαλε στην φόρτιση μας ως θεατές, όπως και το καλαίσθητο ευρηματικό αφαιρετικό σκηνικό με τους προσεγμένους φωτισμούς, το οποίο μας μετέφερε στο άσυλο.

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Για 8 παραστάσεις
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Άλλοι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνικά- κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Video: Βάσω Μιχαλοπούλου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου