Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Πού ανακαλύφθηκε αρχαία ελληνική πόλη 2.700 ετών;



Αρχαία ελληνική πόλη ηλικίας 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στη δυτική επαρχία Τσανάκαλε (Δαρδανέλια, αρχαία ονομασία Ελλήσποντος) της Τουρκίας, μετά από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια.  Η πόλη Λίμναι βρίσκεται κοντά στη Καλλίπολη και τα ερείπια της εντοπίστηκαν από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου "Τσανάκαλε Ονσεκίζ Μαρτ" OMÜ). 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Η ύπαρξη της πόλης στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστή, όμως οι αρχαιολόγοι δεν γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία των αρχαίων Λιμνών. Οι ανασκαφικές εργασίες για την ανεύρεση της πανάρχαιας πόλης άρχισαν για πρώτη φορά στην πεδιάδα της Αλμυρής Λίμνης, το 2015, και συνεχίστηκαν στη κοιλάδα της περιοχής Μπεσυόλ, όπου τελικά βρέθηκαν τα ερείπια των αρχαίων Λιμνών.       

Μιλώντας για την ιστορία της ανακαλυφθείσας πόλης, ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίας Ιστορίας του ÇOMÜ, Δόκτωρ Ρευχάν Κερπέ, δήλωσε ότι "μόνο κομμάτια από πιάτα, μαγειρικά σκεύη και κεραμίδια είναι ορατά στην επιφάνεια, καθώς τα αρχιτεκτονικά απομεινάρια της πόλης βρίσκονται κάτω από το έδαφος". 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, "αυτά τα ευρήματα μας πληροφορούν για την έκταση που κάλυπταν οι αρχαίες Λίμναι, για την εποχή ίδρυσης της πόλης αλλά και για την περίοδο παρακμής και διάλυσής της.   

Καθώς οι Λίμναι χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., ο Κερπέ ανέφερε ότι η πόλη ιδρύθηκε από αποίκους που ήρθαν από την Ιωνία, αρχαία περιοχή στο κεντρικό μέρος της δυτικής ακτής της Μικράς Ασίας. Σήμερα στην Ιωνία βρίσκονται οι τουρκικές επαρχίες Σμύρνης και Αϊδινίου. 

Κατά την αρχαιότητα, οι Λίμναι ήταν ένα από τα πλουσιότερα και πιο πολυσύχναστα λιμάνια στα τεράστιας στρατηγικής σημασίας Στενά του Ελλησπόντου, ενώ διατήρησε την ακμή της και την ύπαρξή της μέχρι την ρωμαϊκή εποχή, τόνισε ο Κερπέ. Οι Λίμναι είναι η 5η αρχαία ελληνική πόλη που έχει έρθει στο φως στην περιοχή της Καλλίπολης. 

Ο επικεφαλής των ανασκαφών πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλοί άλλοι αρχαίοι ελληνικοί οικισμοί στην επαρχία των Δαρδανελίων, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Για αυτόν τον λόγο, οι ανασκαφικές εργασίες των Τούρκων αρχαιολόγων στην ευρύτερη περιοχή της Καλλίπολης θα συνεχιστούν.    
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεωγραφικός χώρος των Στενών του Ελλησπόντου - όπου βρίσκονταν οι Λίμναι - υπήρξε από την πρώιμη αρχαιότητα (και παραμένει έως σήμερα) σημαντικός, επειδή ενώνει ως φυσική διάβαση την Ευρώπη με την Ασία. Ως θαλάσσια λεωφόρος, ο Ελλήσποντος συνέδεε, κατά την αρχαιότητα, τους Έλληνες του Αιγαίου με τους (Έλληνες και μη) κατοίκους του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας. 


Πηγές 

Εφημερίδα Σαμπάχ 
https://www.dailysabah.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου