Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

«Προσωπική Συμφωνία», του Διευθυντή Ορχήστρας που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί


Ένα τοπίο από ερείπια, κάποια βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των ανθρώπων, αυτός ο πόλεμος δεν έχει γνωρίσει παύση πυρός. Τα πρόσωπα  του έργου είναι  μέρη του ψηφιδωτού της «μεγάλης» Ιστορίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν και να επουλώσουν τις ψυχικές τους πληγές.


Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανού. 
Τα επιχειρήματα του μεν για την «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών»,  θα έρθουν σε σύγκρουση με τις ανεξίτηλες μνήμες του δε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. Ένας μάρτυρας θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης, ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.
Στα ερείπια τοποθετηθεί ο Ronald Harwood τη δράση της «Προσωπικής Συμφωνίας» (Taking sides) κατέκτησε θεατρικό και κινηματογραφικό κοινό κατά την μεταφορά του στην Μεγάλη Οθόνη. Στο  ελληνικό θεατρικό σανίδι μεταφέρεται με μια παράσταση η οποία θα «ανέβει» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά  στο Από Μηχανής, από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Το έργο, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, θα θαυμάσει το ελληνικό κοινό, με πρωταγωνιστές  τους Νικήτα Τσακίρογλου, Χρήστο Βαλαβανίδης και Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου