Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Πού βρέθηκε εξάρτημα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές;


Σπάνιο αντικείμενο ηλικίας 2.000 ετών έκρυβε η γη της αρχαίας ελληνικής πόλης Άσσος στην επαρχία των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε), στη σημερινή βορειοδυτική Τουρκία. Το αναπάντεχο εύρημα είναι μία στλεγγίς, αντικείμενο υγιεινής που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. μέχρι την υστερορωμαϊκή εποχή. Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να αλείφουν το σώμα τους με ελαιόλαδο, πριν από κάθε προπόνηση ή αγώνα. Στη συνέχεια, όταν οι αθλητές τελείωναν την δραστηριότητά τους, αφαιρούσαν το ελαιόλαδο, τη σκόνη και τον ιδρώτα με τη στλεγγίδα.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Παράλληλα, τη στλεγγίδα χρησιμοποιούσαν αθλητές και μη στο μπάνιο τους, για να ξύνουν με αυτή το δέρμα και να αφαιρούν επιφανειακά τις ακαθαρσίες. Η στλεγγίς αρχικά είχε σχήμα σαν κυρτό μαχαίρι (μη ακονισμένο φυσικά), που ξεκινούσε από στρογγυλή λαβή. 

Οι στλεγγίδες ως επί το πλείστον ήταν κατασκευασμένες από χαλκό ή σίδηρο, ενώ συχνά ήσαν χαραγμένες στη λαβή με το όνομα του εργαστηρίου κατασκευής. Στλεγγίδες απεικονίζονται σε αρκετά πήλινα ομοιώματα και έργα γλυπτικής όπως ο Αποξυόμενος του Λυσσίπου. 

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία Άσσο της Μικράς Ασίας βρήκαν την στλεγγίδα στο νεκροταφείο της πόλης. Η παρουσία του εν λόγω εξαρτήματος σε έναν τάφο φανερώνει ότι η συγκεκριμένη στλεγγίδα πιθανότατα ανήκε σε αθλητή ή στρατιώτη.

"Το εξάρτημα σε σχήμα ημισελήνου, που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Άσσο, χρησιμοποιείτο από τους αθλητές σαν ένα είδος αρχαιοελληνικού αντηλιακού" δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Νουρετίν Αρσλάν, μέλος της ανασκαφικής ομάδας. 

"Τότε δεν υπήρχαν αντηλιακά όπως σήμερα, γι' αυτό οι αθλητές προστάτευαν το δέρμα τους από τον ήλιο βάζοντας στο σώμα τους ελαιόλαδο", πρόσθεσε ο Τούρκος αρχαιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ονσεκίζ Μαρτ των Δαρδανελίων. 

Σύμφωνα με τον Αρσλάν,"μετά τους αγώνες, οι αθλητές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να αφαιρέσουν το ελαιόλαδο από το σώμα τους. Καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε σαπούνι ή άλλο είδος καθαρισμού, αφαιρούσαν το ελαιόλαδο, αλλά και τη σκόνη που είχε απορροφηθεί από το ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας τη στλεγγίδα". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Άσσου έχουν φέρει στο φως πολλά αρχαία αντικείμενα καθώς και ταφικά μνημεία. Οι ανασκαφές διεξάγονται με οικονομική βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ενώ χορηγός των ανασκαφών είναι η τουρκική βιομηχανία ICDAS.



Πηγή 
Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου