Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Τιμή - ρεκόρ για την αγορά ασσυριακού αριστουργήματος που είχε αρπάξει Βρετανός τυχοδιωκτης


Γλυπτό ηλικίας 3.000 ετών πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή έναντι 31 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για αγορά αρχαίας ασσυριακής τέχνης.          
Η μαρμάρινη στήλη, στην οποία απεικονίζεται η ασσυριακή θεότητα ονόματι Απκάλου (φτερωτή ιδιοφυία), ανασκάφηκε τον 19ο αιώνα από τα ερείπια του Βορειοδυτικού Ανακτόρου της Νιμρούντ στην αρχαία Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ). Για πολλά χρόνια, το γλυπτό βρισκόταν σε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ.  


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Οι πολιτιστικοί θησαυροί της αρχαίας πόλης Νιμρούντ έτυχαν μεγάλης προβολής στον διεθνή τύπο το 2015, όταν εξτρεμιστές μαχητές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατέλαβαν τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ και χρησιμοποίησαν όλμους, μπουλντόζες και βαριοπούλες για να καταστρέψουν τον αρχαιολογικό χώρο της Νιμρούντ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βορειοδυτικό Ανάκτορο ήταν το κορυφαίο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των αρχαίων Ασσυρίων. Η κατασκευή του παλατιού άρχισε το 883 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 859 π.Χ.!   

Η υφαρπαγη πολιτιστικών αγαθών εν καιρώ ξένης κατοχής

Η αρχαία Νιμρούντ εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1845, όταν ο νεαρός Βρετανός τυχοδιώκτης Όστεν Χένρι Λάγιαρντ έφτασε εκεί και άρχισε ανασκαφές. Από την διάλυση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ., η πανάρχαια πόλη είχε μείνει σχετικά ανέπαφη και έτσι ο Λάγιαρντ ανακάλυψε πολλούς αρχαίους θησαυρούς.  

Την εποχή εκείνη, η Μεσοποταμία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Τούρκοι εξουσιαστές δεν είχαν πρόβλημα με την αρπαγή του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής από τον Λάγιαρντ.  
Ο Μεγάλος Βεζίρης (πρωθυπουργός) του Οθωμανού Σουλτάνου έγραψε επιστολή στον Στράτφορντ Κάνιγκ, τον τότε Βρετανό πρεσβευτή στη Κωνσταντινούπολη, με την οποία επέτρεπε στον Λάγιαρντ να πραγματοποιήσει ανασκαφές και να εξαγάγει τα αρχαία ευρήματα.  
Με την άδεια λοιπόν της Υψηλής Πύλης, ο Λάγιαρντ απέστειλε τα περισσότερα ευρήματα από τη Νιμρούντ στο Λονδίνο, όπου τώρα αποτελούν τον πυρήνα της ασσυριακής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου.  
Τα απίστευτα ευρήματα του Βρετανού τυχοδιώκτη προκάλεσαν το ενδιαφέρον ακόμα και Αμερικανών ιεραποστόλων! 

"Η Ασσυριακή Αυτοκρατορία αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, αλλά τα ερείπια της δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι το 1845. Τα μνημεία που ανακάλυψε ο Λάγιαρντ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της αυτοκρατορίας και για τους ιεραποστόλους τα ευρήματα αποδείκνυαν ότι η Βίβλος λέει την αλήθεια" δήλωσε ο Μαξ Μπερνχάιμερ, επικεφαλής του οίκου Κρίστις για την πώληση αρχαιοτήτων. 

"Η ανακάλυψη των ερειπίων της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας τροφοδότησε τον θρησκευτικό ζήλο εκείνης της εποχής", σημείωσε ο Μπερνχάιμερ.   
Πριν από τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, ο Ιρακινός υπουργός Πολιτισμού απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή της ασσυριακής στήλης στο Ιράκ, ενώ ακτιβιστές πρότειναν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από τον οίκο Κρίστις.  









Πηγές :CNN , Archaeology News Network 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου