Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Διάκριση της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, επιχορήγηση για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους



Μια σημαντική διάκριση πέτυχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών ανάμεσα σε 90 άλλες υποψηφιότητες τόπων και κοινοτήτων για την ανάδειξη για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ανάλογες διακρίσεις έλαβαν η Ισπανία, η Εσθονία, η Νορβηγία κ.ά..


Ο θεσμός και ο "διαγωνισμός"

Συγκεκριμένα, ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς -μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- διοργανώνει διαδεδομένες πολιτιστικές δράσεις και στοχεύει στην ανάδειξη των κοινών καταβολών των πολιτών της Ευρώπης.
 Οι συμμετέχοντες καλούνται να προτείνουν  ιδέες όπως εκπαιδευτικές ταινίες, θεματικές  εκθέσεις με πολυμέσα, πρότζεκτ για την διατήρηση των κτιρίων κ.ά. προκειμένου να αναδείξουν αλλά και να μοιραστουν πολιτιστικούς θησαυρούς. 
Πρόκειται για μια  πιλοτική πρωτοβουλία των ΕΗΠΚ καθώς ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ιστοριών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος αναζητά την Ευρωπαϊκή διάσταση των Χώρων που έχουν ήδη λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα  αποσκοπεί στην ανάδειξη αντιπροσωπευτικών «αφηγημάτων» τους, τα οποία στο μέλλον θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης.

Η ελληνική διάκριση

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών απέσπασε την επιχορηγούμενη διάκριση μεταξύ πολλών συμμετοχών για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, με τίτλο «Origins», που θα βοηθήσει τους νέους να μάθουν τις καταβολές της Δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών μέσα από μια καλειδοσκοπική και καλλιτεχνική παρουσίαση των αρχαιολογικών Χώρων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Η επολογή έγινε  από επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Europa Nostra, του Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικών Ημερών.
Στόχος της χρηματοδότησης είναι να στηρίξει επιτυχείς διοργανώσεις για να αναπτύξουν και να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου