Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Το αρχαίο θέατρο Ορχομενού, από τα μεγαλύτερα του κόσμου στη γη της Αρκαδίας!

 
Το θέατρο του Ορχομενού Αρκαδίας είναι από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου και κτίστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους. Το  μνημείο βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου της αρχαίας αρκαδικής πόλης και έχει χωρητικότητα περίπου 3.000 θεατών. Στο χώρο του θεάτρου εκτός από παραστάσεις λάμβαναν χώρα και αγώνες προς τιμήν του θεού Διονύσου. 

 Ο Ορχομενός, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 8 χιλιόμετρα από το χωριό Λεβίδι, από τις μεγαλύτερες πόλεις τς Αρκαδίας, αναφέρεται από τον Όμηρο ως «Πολύμηλο», ενώ είναι βεβαιωμένη η παρουσία ανθρώπων στη περιοχή ήδη από την προϊστορική περίοδο.
Η πανάρχαια πόλη, που για ένα διάστημα ήταν έδρα των βασιλέων της Αρκαδίας, ιδρύθηκε από τον Ορχομενό, γιο του Λυκάονα. Στη πόλη το θέατρο που διατηρείται μέχρι σήμερα, ξεχωρίζει μαζί με άλλα αρχαία μνημεία όπως είναι η αγορά, το βουλευτήριο, το ιερό της Υμνίας Αρτέμιδας με λίθινο άγαλμά της, καθώς και ο ναός του Ποσειδώνα με επίσης λίθινο άγαλμα. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 
Το Αρχαίο Θέατρο όπως και οι άλλοι χώροι είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι από το κοινό.  Η κατασκευαστική του φάση χρονολογείται στον 3ο αιώνα π. Χ.. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιερό της Αρτέμιδας (φωτογραφία δεξιά) είναι φτιαγμένο από σκοτεινό κέδρο και αυτό αποδεικνύει την αρχαιότητά του. Ακόμη, από τον αρχαίο Ορχομενό έχουν σωθεί ένας προϊστορικός τύμβος και μια γέφυρα αρχαϊκών χρόνων. Εξάλλου, στη θέση Χώμα των Καφυατών, στην πεδιάδα του Λεβιδίου, έχουν βρεθεί αρχαιότατα αποστραγγιστικά έργα και πρώιμες διευθετήσεις στις κοίτες των ποταμών.
 
Το αρχαίο θέατρο
Όσον αφορά το θέατρο, το κοίλο του  αποτελείται από έξι κερκίδες ενώ διατηρούνται έως και 11 σειρές εδωλίων. Το κοίλο εδράζεται στο φυσικό λόφο με την κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους.
Η βόρεια πλευρά του θεάτρου, είναι διαμορφωμένη κυρίως πάνω στο φυσικό βράχο, αντίθετα με τη νότια που εν μέρει εδραζόταν σε θεμέλιο. Γενικά, το θέατρο του Ορχομενού ακολουθεί όλους τους κανόνες που απαιτούνταν για την κατασκευή ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου. 
Σημειώνεται πως η προεδρία (πρώτη σειρά εδωλίων του θεάτρου) είναι φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο και διαθέτει στηρίγματα για την πλάτη (ερεισίνωτα) και για τα χέρια (ερεισίχειρα) στα άκρα. Η διάμετρος της ορχήστρας είναι 20,60 μέτρα και στο χώρο αυτό βρέθηκαν δύο μαρμάρινοι θρόνοι, διακοσμημένοι με ανάγλυφα πάνω σε ορθογώνια πλίνθο. Οι θρόνοι αυτοί πιθανώς χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές λειτουργίες.
Το προσκήνιο του θεάτρου ήταν λίθινο και το σχήμα του ήταν ορθογώνιο, ενώ είχε τη μορφή στοάς με μήκος 13.35 μ. και πλάτος 3 μ. Από το προσκήνιο ορατός είναι μόνο ο στυλοβάτης, ο οποίος αποτελείται από ασβεστολιθικές πλάκες. Εξάλλου, η σκηνή είναι κατασκευασμένη επίσης από ασβεστόλιθο. 
Το Βουλευτήριο του Αρχαίου Ορχομενού
Η περιοχή είχε επίσης πηγή που ύδρευε την αρχαία πόλη αλλά και τα ιερά του Ποσειδώνα και της ΑφροδίτηςΠαράλληλα, στη θέση Καλπάκι, πίσω από το ύψωμα του Ορχομενού, σώζονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, το οποίο έχει ενσωματώσει υλικά από την αρχαϊκή οχύρωση της πόλης. Η θέση Καλπάκι είναι εξαιρετική θέση που εποπτεύει τους δρόμους προς Αχαΐα, Κορινθία και Αργολίδα, χωρίς να είναι ορατό το κάστρο από επίδοξους εισβολείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στον αρχαίο Ορχομενό βρισκόταν, κατά την παράδοση, ο τάφος του ΑριστοκράτηΟ Αριστοκράτης ο Αίχμιδος ήταν ο 22ος βασιλιάς της Αρκαδίας και έζησε κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα. 


Πηγές 
Σταινχάουερ Γ. 1973-74. Αρκαδία, Ανασκαφαί 
Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. Αρχαία Θέατρα. θέατρα θέας άξια, εκδόσεις ITANOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου