Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Μέγαρο Βάιλερ, το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας

Αφανής συγκάτοικος του εντυπωσιακού και λαμπερού νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι το Μέγαρο Βάιλερ, που βρίσκεται στη συνοικία Μακρυγιάννη και έχει σημαντική ιστορία. Το μέγαρο είναι είναι ένα από τα παλιότερα κτίρια της Αθήνας και αποτέλεσε το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας! 

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε την περίοδο 1834-36 από τον Βίλχεμ φον Βάιλερ (Wilhelm von Weiler), στρατιωτικό μηχανικό από τη Βαυαρία που ήρθε στην Ελλάδα το 1833 μαζί με τον Βαυαρό πρώτο βασιλιά της χώρας μας, Όθωνα.  
Με την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι το 1918. Υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές εξαιτίας πυρκαγιάς το 1849, ενώ ανακαινίστηκε το 1899. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Ο ρυθμός του μεγάρου στη συνοικία Μακρυγιάννη δεν είναι νεοκλασικός αλλά έχει επηρεαστεί από τον γερμανικό νεορομαντισμό
Σημειώνεται πως ο φον Βάιλερ είναι επίσης γνωστός από τα τοπογραφικά του σχέδια για την Αθήνα, αλλά και από το λοιμοκαθαρτήριο που ανήγειρε στη περιοχή Λαζαρέττα της Σύρου, κτίριο που θεωρείται το αριστούργημά του. 



 Το λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου
Γύρω στο 1920, το Μέγαρο Βάιλερ παραχωρήθηκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και στέγασε, κατά την δεκαετία του 1930, δύναμη της Χωροφυλακής. Από το 1938, στο κτίριο έδρευε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και κατά την περίοδο αυτή έγινε επίκεντρο του εμφύλιου σπαραγμού στα Δεκεμβριανά του 1944.  
Στη συνοικία Μακρυγιάννη διεξήχθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Χωροφυλακής που βρίσκονταν εντός του στρατώνα και των στρατιωτικών δυνάμεων της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης, προκλήθηκαν στο κτίριο μεγάλες υλικές ζημιές, σημάδια από τις οποίες είναι ορατά μέχρι και σήμερα! 
Το κτίριο στέγασε το Σύνταγμα Χωροφυλακής μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και το 1977 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επισκευάστηκε κατά τα έτη 1985-1987, ενώ το 2010, κατόπιν απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, δεν προστέθηκε σοβάς κατά τις εργασίες 


Σήμερα, το ιστορικό κτίριο Βάιλερ στεγάζει το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως και εμπεριέχει εκθέματα αντιγράφων έργων γλυπτικής (τα πρωτότυπα γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο). Η λειτουργία του Κέντρου ξεκίνησε το 1987 και η υπηρεσία αυτή υπάγεται στη Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Α΄ ΕΠΚΑ). 

Το Κέντρο έχει σκοπό να δώσει μία πρώτη εικόνα στους επισκέπτες, οι οποίοι εν συνεχεία μπορούν να μεταβούν σε άλλα μέρη της Ακρόπολης και φυσικά στο νέο μουσείο. 



Πηγές 
athensattica.gr
greekarchitects.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου