Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Magritte & Dali, οι πιο διάσημοι Σουρεαλιστές του κόσμου σε μια έκθεση!


Ο συνειρμός, ο υπερρεαλιστικός αυτοματισμός,  η σύνδεση της  οπτικοποιημένης Τέχνης με την σκέψη  και οι φροϋδικές θεωρίες… Η έκθεση «Magritte & Dali»  είναι αφιερωμένη στους δύο πιο διάσημους Σουρεαλιστές του κόσμου, τον Rene Magritte (Ρενέ Μαγκρίντ)και τον Salvador Dali (Σαλβαδόρ Ντάλι)
Παρουσιάζοντας προσεκτικά επιμελημένα, παραδειγματικά έργα του Μάγκριτ και του Ντάλι, η έκθεση αποκαλύπτει τι βρίσκεται πέρα από την απλή εμφάνιση ζωγραφισμένων εικόνων. Αυτοί οι δύο προεξέχοντες σουρεαλιστές άνοιξαν τους ορίζοντες σε μια εναλλακτική άποψη του κόσμου, μια συνεχώς προκλητική πραγματικότητα.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Dali Museum (St. Petersbug, Φλώριντα) στις ΗΠΑ, θα παρασύρει τους θεατές σε ένα ταξίδι από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1940, περίοδος κατά την οποία οι δύο καλλιτέχνες ξόδεψαν σημαντικό χρόνο μαζί και παρουσίαζαν τα έργα τους στις ίδιες σουρεαλιστικές εκθέσεις. Αν και οι δύο είχαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στα έργα τους, ήταν εξίσου αφοσιωμένοι στην εφαρμογή πρακτικών που αμφισβήτησαν την πραγματικότητα και παρήγαγαν μεγαλύτερη ελευθερία της φαντασίας. Τα έργα τους απασχολούν επίσης αρκετά κοινά θέματα, τα οποία διερευνώνται σε όλη την έκθεσή τους. Οι πίνακες Magritte στην οθόνη περιλαμβάνουν το Le Baiser (1938), το La Magie noire [Μαύρη Μαγεία] (1945) L'Oiseau de ciel [Sky Bird] 1966, Dieu n'est pas ( 1935-36).

"Ο Rene Magritte είναι μια πεμπτουσία στο σουρεαλιστικό κίνημα και είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε την πρώτη έκθεση που συνδυάζει αποκλειστικά τους πιο αναγνωρισμένους σουρεαλιστές της εποχής μας", δήλωσε ο Dr. Hank Hine, εκτελεστικός διευθυντής του The Dali museum.

Η έκθεση «Magritte & Dali» διοργανώνεται από το Μουσείο Dali σε συνεργασία με το Μουσείο Magritte (τμήμα των Βασιλικών Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου) και συνδιοργανώνεται από τον Δρ. William Jeffett, Επικεφαλής Επιμελητή Εκθέσεων στο Μουσείο Dali και τον Michel Draguet, Γενικός Διευθυντής των Βασιλικών Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου.
Μετά την παρουσίαση του  της έκθεσης στο Μουσείο Dali στις ΗΠΑ έως τις 19 Μαΐου 2019,  η εν λόγω  έκθεση θα ταξιδέψει στο Μουσείο Magritte στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λατρεις του Magritte μπορούν να απολαύσουν έργα από όλη την πορεία του το Museo d'arte della Svizzera italiana στο Λουγκάνο , μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Η εν λόγω έκθεση σχετίζεται με τη διάλεξη που διοργάνωσε ο Μαγκρίτ στις 20 Νοεμβρίου 1938 στο Μουσείο Royal des Beaux-Arts στην Αμβέρσα. Με την ονομασία “La Ligne de vie”, η διάλεξη ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο καλλιτέχνης μίλησε δημοσίως το έργο του. 



 Πηγές : www.thedali.org, www.mutualart.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου