Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ανακάλυψη Ρωμαϊκής οδού στην Φιλιππούπολη που διαθέτει περισσότερους από 200 αρχαιολογικούς χώρους!


Ρωμαϊκή οδός της αρχαίας Φιλιππούπολης (σημερινό Πλόβντιβ της Βουλγαρίας) ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών στη κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτός ο αρχαίος δρόμος είχε κατασκευαστεί από συηνίτη λίθο, ο οποίος εξορύχτηκε από τους λόφους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.   
Η ανακαλυφθείσα οδός συνδεόταν με την πλατεία της πόλης κατά την ρωμαϊκή περίοδο, ενώ οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. .

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Η αρχαιολόγος Μάγια Μαρίνοβα δήλωσε ότι ο δρόμος παρείχε πρόσβαση στην ρωμαϊκή Αγορά, όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα της πόλης κατά την εποχή εκείνη. Η Αγορά είχε καταστήματα σε σειρές, στην ανατολική, νότια και δυτική πλευρά της. 
Ο δρόμος που βρέθηκε τώρα ενωνόταν με έναν άλλον δρόμο, ο οποίος ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών την δεκαετία του 1980. 
Το νέο εύρημα φανερώνει τις κύριες φάσεις κατασκευής του οδικού συστήματος της αρχαίας Φιλιππούπολης, μια πόλη της Θράκης που είχε ιδρυθεί από τον βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 341 π.Χ. 
Οι ανασκαφές στη Φιλιππούπολη αποκάλυψαν επίσης ένα πολύ καλά διατηρημένο πήλινο αγωγό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο δρόμος που ανακαλύφθηκε τώρα θα εκτεθεί στο κοινό μετά από την ανακατασκευή της πλατείας. 
Η κεντρική πλατεία του Πλόβντιβ βρίσκεται κοντά σε δύο ήδη υπάρχοντες αρχαιολογικούς χώρους της ρωμαϊκής εποχής. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλιππούπολη έχει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα, τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, καθώς και μια καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία από τον 19ο αιώνα, με ωραίες κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. 
Το αρχαίο θέατρο είναι πιθανόν το γνωστότερο μνημείο από την αρχαιότητα στη Βουλγαρία. Κατασκευάσθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού και χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 14 σειρές το καθένα. To θέατρο μπορούσε να χωρέσει 7.000 άτομα, ενώ η  τριώροφη σκηνή βρίσκεται στο νότιο τμήμα και είναι διακοσμημένη με αγάλματα.   

Το θέατρο μελετήθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε μεταξύ 1968 και 1984. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται ακόμη στη σκηνή του, όπως το Φεστιβάλ Βέρντι και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ. 
Άλλος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο, που αναστηλώθηκε το 2004. Κατασκευάσθηκε μεταξύ 2ου και 5ου αιώνα και έχει 350 θέσεις. Το ωδείο κτίστηκε αρχικά ως βουλευτήριο και αργότερα ανακατασκευάστηκε. 
Το αρχαίο στάδιο είναι ένα άλλο σημαντικό μνημείο της αρχαίας πόλης. Χτίστηκε το 2ο αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. Το στάδιο είχε περίπου μήκος 240 μέτρων και πλάτος 50 και μπορούσε να χωρέσει 30.000 θεατές. Μόνο μικρό μέρος του βόρειου τμήματος, με 14 σειρές καθισμάτων, μπορούμε να δούμε σήμερα.  
Εξάλλου, η ρωμαϊκή Αγορά χρονολογείται από τη βασιλεία του Βεσπασιανού, τον 1ο αιώνα, και ολοκληρώθηκε το 2ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό ταχυδρομείο της Φιλιππούπολης. Έχει έκταση 110 στρεμμάτων και πλαισιωνόταν από καταστήματα και δημόσια κτίρια. Η αγορά ήταν κομβικό σημείο των δρόμων της αρχαίας πόλης.

Πηγές 
Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου