Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Μια ξυπόλιτη Σταχτοπούτα φέρνει ανατροπές του μύθου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


 Αέρινες κινήσεις σε λεπτές ισορροπίες πάνω στις πουεντ «χαϊδεύουν» τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Με φόντο τις επιστολές ένα κορίτσι θρηνεί βουβά αγκαλιάζονταςτο φόρεμα της μητέρας του κι ονειροπολεί καθώς αναλογίζεται την αγάπη μεταξύ των γονιών του! Oλη η τρυφερότητα  από την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής μεταφέρεται στις ανοιχτές καρδιές των θεατών.

Αυτή η ξυπόλυτη Σταχτοπούτα δεν ψάχνει απλά τον πρίγκιπα της για να την βγάλει από την μιζέρια, διάγει μαζί με το κοινό που συμπάσχει όλο το ταξίδι της ενηλικίωσης: Από αδύναμο κοριτσάκι θα γίνει γυναίκα.


Της Μαρίας Αλιμπέρτη

Η Σταχτοπούτα του Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο θα φέρει κι άλλες ανατροπές καθώς δεν πρόκειται για μια συμβατική αφήγηση του παραμυθιού, αλλά για μια αφήγηση μέσα στην αφήγηση: Η νεράιδα-μητέρα, η οποία συμβολίζει το καλό πνεύμα που προστατεύει την ηρωίδα, διηγείται στην Σταχτοπούτα το παραμύθι της μικρής χωριατοπούλας που ερωτεύεται ο πρίγκιπας, ενώ οι χορευτές διακωμωδούν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα το καθόλα «φεμινιστικό» μύθο που θέλει την γυναίκα ανάπηρη χωρίς την ανδρική σωτηρία. 

Έτσι η Σταχτοπούτα του σήμερα αποδομεί τον μύθο κινείται σε μια γήινη πραγματικότητα. Ακόμη και όταν εκείνη παίρνει το συμβολικό βάπτισμα μέσα στη χύτρα με τις φακές δεν μεταδίδει την καθιερωμένη  εύθραυστη θηλυκή εικόνα αλλά μεταφέρει αλληγορικά το βάπτισμα του πυρός στο γυναικείο σύμπαν.

Όλα αυτά τα σκεφτόμουν, καθώς στο τέλος έβλεπα τα κοριτσάκια με τις φούστες τουτού και τα παπουτσάκια με στρας να φεύγουν από την αίθουσα της Αίθουσας Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα προσωπάκια τους …

Σε γενικές γραμμές η παράσταση κινείται στο πνεύμα του μοντερνισμού, με λιτά, αλλά ευρηματικά σκηνικά, δωρικά κοστούμια αλλά εντυπωσιακά, υπέροχους φωτισμούς που ενισχύουν την θεατρικότητα των χορευτικών κινήσεων και πάντα με φόντο την υπέροχη μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ. Το πρώτο μέρος της παράστασης μοιάζει πιο «μονόχρωμο» σε σχέση με το δεύτερο φαντασμαγορικό μέρος, ίσως γιατί αυτό συμπεριλαμβάνει τις σκηνές με τον χορό στο παλάτι.
Σε πολλά σημεία του έργου επικρατεί το χιούμορ, ενώ η αίθουσα πλημμυρίζει με μπρίο και χάρη όταν η μητριά και οι «κακές αδερφές» ετοιμάζονται για την μεγάλη ημέρα. Παραμυθένιες και οι σκηνές αγάπης που πασπάλιζε συμβολιά με χρυσόσκονη τους ήρωες! Σίγουρα το να απολαύσεις τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο πάνω στη σκηνή είναι μια εμπειρία ζωής και δη τις ημέρες των Χριστουγέννων …

Έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Ημερομηνίες / Ώρες έναρξης:

21,23, 25, 27 Δεκεμβρίου 2018 / 20:00
26, 29 Δεκεμβρίου 2018 / 17:00 & 21:00
22, 28 Δεκεμβρίου 2018/ 17:00

Τιμές:
Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+: € 25
Ζώνη Ε: € 30 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 24)
Ζώνη Δ: € 40 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 32)
Ζώνη Γ: € 50 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 40)
Ζώνη Β: € 60 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 48)
Ζώνη Α: € 70 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 56)
Διακεκριμένη Ζώνη: € 80 (Παιδιά έως 12 ετών: € 64)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου