Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας, μια ενδιαφέρουσα οπτική της ιστορίας της Ελλάδας!


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο ήταν το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο ή πώς ήταν τα πρώτα γραμματοκιβώτια στη χώρα μας; Αυτά και πολλά άλλα για την ιστορία των ταχυδρομείων και του γραμματοσήμων στην Ελλάδα μπορείτε να μάθετε στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο. 
Ευρισκόμενο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το εν λόγω μουσείο υπήρξε ένα μακροχρόνιο και διακαές αίτημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων αλλά και της φιλοτελικής κοινότητας, το οποίο έγινε πραγματικότητα το 1978. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
 


 Ήταν το 1970 (έτος ίδρυσης του Οργανισμού Ελληνικών Ταχυδρομείων) όταν μια μεγάλη προσπάθεια άρχισε, που περιλάμβανε τη συλλογή και ταξινόμηση του υλικού του μουσείου, μαζί με την έρευνα για την κατάλληλη τοποθεσία όπου θα φιλοξενείτο το μουσείο. 
Η λύση δόθηκε τελικά από τους δωρητές της στέγης, την φιλοτελίστρια Νία Στράτου και τον σύζυγό της, Ανδρέα Στράτο. Έτσι, το μουσείο ξεκίνησε την λειτουργία του στις 30 Οκτωβρίου του 1978, αρχικά ως υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. 

Από τα σπουδαία εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο (Ερμής, 1861) και οι χαλκογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωσή του, καθώς και τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημα του κόσμου, που εκδόθηκαν για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.  
Αντικείμενο του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου είναι η καταγραφή, μελέτη, έρευνα, τεκμηρίωση, συντήρηση, απόκτηση, μελέτη, δημοσίευση, προβολή, ανάδειξη και φύλαξη των εκθεμάτων, του αρχειακού υλικού και των αντικειμένων (συλλογές, γραμματόσημα, βιβλία). 

Στην Ταχυδρομική αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα χαρακτηριστικά της ιστορικής εξέλιξης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η Ταχυδρομική συλλογή αποτελείται από γραμματοκιβώτια του 1895, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες και σάλπιγγες διανομέων, υλικά σύνθεσης ταχυδρομικών αποστολών, χρηματοκιβώτια, ζυγαριές επιστολών, ένα ταχυδρομικό ποδήλατο καθώς και άλλα αντικείμενα, που χρησιμοποιήθηκαν από τις ενωμένες υπηρεσίες Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων.

Η Φιλοτελική αίθουσα βρίσκεται δίπλα στην Ταχυδρομική. Σ’ αυτήν την αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί να δει επιστολές της περιόδου προ των γραμματοσήμων, αλλά κυρίως μια μεγάλη ποικιλία φιλοτελικών σειρών και εκτυπωτικών στοιχείων.  
Όλη η ιστορία του ελληνικού γραμματοσήμου ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη, μέσα από φύλλα και δοκίμια γραμματοσήμων, πίνακες ζωγραφικής. Ωστόσο, πιο πολύ εντυπωσιάζουν οι μακέτες γραμματοσήμων μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του χαράκτη Α. Τάσσου με θέμα τη μινωική και βυζαντινή τέχνη, του Ι. Κεφαλληνού για την αρχαία ελληνική τέχνη, καθώς και του Π. Γράββαλου με θέμα τον Σλίμαν και τις ανασκαφές στην Τροία.

Το μουσείο διαθέτει επίσης ειδικό χρονολογικό σήμαντρο, το οποίο έχει παράσταση την κεφαλή του Ερμή.
 
Στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με το Μουσείο. Το μουσείο διαθέτει επίσης αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη.

 Είσοδος ελεύθερη



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Διεύθυνση Ταχυδρομικού & Φιλοτελικού Μουσείου: Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5 και Φωκιανού, Καλλιμάρμαρο Στάδιο. (Είσοδος για το Μουσείο, από τον οδό Φωκιανού) 


Τηλέφωνο: 210 7519066 


Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 - 14.00 

Πρόσβαση: 
    Μετρό: γραμμές 2,3 σταθμοί ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
    Λεωφορεία: 209 Μεταμόρφωση-Πλατεία Συντάγματος και 550 Π. Φάληρο-Κηφισιά

    Τρόλλεϋ: 2 Πλατεία Κυψέλης-Παγκράτι –Καισαριανή, 4 Άνω Κυψέλη –Άγιος Αρτέμιος, 10 Τζιτζιφιές-Χαλάνδρι, 11 Α. Πατήσια- Ν. Παγκράτι-Ν.Ελβετία


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου