Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Η Νύχτα του Κρόνου... Ένα μυθιστόρημα «πυξίδα» στις πιο μυστηριώδεις σελίδες της Ιστορίας



Η αγωνία με καθοδηγεί να γυρίσω σελίδα. Διαβάζω αχόρταγα. Το πλήθος των πληροφοριών κινητοποιεί τον εγκέφαλο μου. Χωρίς να το καταλάβω φτιάχνω εικόνες από διάφορα σημεία της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ανατολής! Φέρνοντας στο νου εκείνη την δίψα που είχα διαβάζοντας το γνωστό «Κώδικα Da Vinci» ξενύχτησα για να λύσω το μυστήριο. Κι όμως ήταν τόσα τα άγνωστα ιστορικά στοιχεία που αναδύθηκαν μπροστά στα μάτια μου που μέρες τώρα αφού έκλεισα το οπισθόφυλλο του βιβλίου προσπαθώ να μην ξεχάσω τίποτα από όλο αυτό τον πλούτο που αποκόμισα!


Tης Μαρίας Αλιμπέρτη


Με πυξίδα το βιβλίο «Η Νύχτα του Κρόνου» του καθηγητή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπύρου Αναγνώστου, το ταξίδι στην ιστορία και στον χώρο μοιάζει με συμπαντική περιπέτεια. Δεν είναι μόνο το ανθρωποκυνηγητό μιας καταστροφικής σέκτας και οι απόπειρες νοητικού ελέγχου της ανθρωπότητας που περιγράφει ο συγγραφέας: Οι αποκρυφιστικές ελιτίστικες αδελφότητες, οι τελετές, οι θυσίες, οι καταβολές τους, τα φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα, η εγκληματική τους δράση… Μπορούν να συνιστούν ένα καλογραμμένο θρίλερ συνομωσιολογίας αλλά ο συγγραφές δεν αρκείται σε αυτό! 

Είναι η διαπλοκή τόσο των γεωγραφικών παραμέτρων όσο και των ιστορικών γεγονότων που ο συγγραφέας ξέρει καλά και έχει ερευνήσει σε βάθος μέσα από αρχεία και πηγές και κάνει το εν λόγω βιβλίο τόσο απολαυστικό. Αυτό το στοιχείο της ιστορικότητας σε συνδυασμό με το μυστήριο που αποπνέει η γραφή του καθηγητή είναι που προκαλεί τον αναγνώστη να συνεχίσει την χωρίς ανάσα, χωρίς διακοπή την ανάγνωση για να βρει τον ιστορικό του φως!

 Πολλά άγνωστα σημεία της Ιστορίας όπως η γενοκτονία στην γαλλική περιφέρεια της Βανδέας την περίοδο της Τρομοκρατίας της Γαλλικής Επανάστασης, η δράση φρανικιστικών ιλλουμινιστικών αδελφοτήτων αλλά και οι ιστορικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά πληθυσμιακές ομάδες της Ευρώπης- αλλά παραμένουν δευτεραγωνιστές στην Ιστορία- έρχονται στην επιφάνεια, χάρη στην έμπειρη πένα του καθηγητή. Οι ευρωπαϊκές και ανατολίτικες πόλεις ως μήτρες θρησκευτικής και διανοητικής ζύμωσης είναι μια ακόμη οπτική που εξετάζει ιστορικά ο συγγραφέας. Για μένα, πιο διαφωτιστική είναι η ματιά του για τις συνδέσεις- κρίκους της Ιστορίας όπως αυτή η συνέχεια των Ιακωβίνων της Γαλλίας και τα σαδιστικά εγκλήματά τους (π.χ. καταχθόνιες Φάλαγγες, μαζικό κάψιμο γυναικόπαιδων, οι Πνιγμοί της Νάντης, τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων), η σχέση τους με τους Νεότουρκους και την εξολοθρευτική στρατηγική τους.

Άκρως ενδιαφέρουσα καθιστούν την αφήγηση του Σπύρου Αναγνώστου, τα αυτοβιογραφικά και βιωματικά στοιχεία από τα φοιτητικά χρόνια του στην Γαλλία, με πολλές περιγραφές του γαλλικού νότου αλλά και νοοτροπίες των ανθρώπων, οι οποίες είναι καλά ιδωμένες από το κάτοπτρο του γεωγράφου. Φυσικά δεν λείπουν οι ανθρώπινες σχέσεις οι δυνατές φιλίες και ο έρωτας που νοστιμεύουν την ζωή… Ένα πείραμα της αδίστακτης σαμπαταϊστικής σέκτας που επιθυμεί την υποδούλωση της ανθρωπότητας θα βάλει σε μπελάδες τους ήρωες. Και ένα ταξίδι στον χωροχρόνο αρχίζει…

Το βιβλίο «Η Νύχτα του Κρόνου»  του Σπύρου Αναγνώστου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Έσοπτρον".
Περίληψη
Στη Νότια Γαλλία είναι Άνοιξη. Ο Στηβ Ζανέλλις επιστρέφει στο Αιξ-αν-Προβάνς των φοιτητικών του χρόνων, με αφορμή την συγγραφή ενός άρθρου για κάποιο Νεοϋορκέζικο έντυπο. Στην πραγματικότητα, για να συναντήσει το σημείο όπου πάντα η ζωή του τον οδηγούσε. Και την Ιζαμπέλ…
Το μυστήριο που θα ανατρέψει απρόσμενα κι ολοκληρωτικά τις ζωές τους θα τους παρασύρει στην πιο απίστευτη περιπέτεια. Θα ανακαλύψουν πως βρέθηκαν πρωταγωνιστές στη δίνη ενός μυστικού πολέμου. Πως η Νύχτα του Κρόνου απειλεί να καταπιεί τις ζωές τους και τον Κόσμο; Θα χρειαστεί να παλέψουν με τη σκοτεινή ομάδα των ανθρώπων της. Για να τους νικήσουν, πριν δέσουν τις άκρες ενός κομμένου νήματος.
Η «Σαλονικιά Σέκτα» του Σαμπατάι Ζεβί και του Γιάκομπ Φρανκ, και ο τρομακτικός της ρόλος στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία, η αληθινή αποκρυφιστική λατρεία της Ιλλουμινατικής ελίτ και η διαχρονική της δράση, ξεδιπλώνονται αριστοτεχνικά  σε αυτό το θρίλερ μυστηρίου και δράσης, που υφαίνει την πλοκή του πάνω σε ένα στιβαρό ιστορικό υπόβαθρο, αντλημένο μέσα από πολυετή έρευνα σε αυθεντικές ακαδημαϊκές πηγές, άγνωστες στο παγκόσμιο κοινό…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου