Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής... Έκθεση φωτογραφίας στο Φετιχιέ Τζαμί


Τις πύλες της ανοίγει σήμερα η έκθεση φωτογραφίας στο Φετιχιέ Τζαμί, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο φωτογραφίας «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής στη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου».
Η ζωή και η καθημερινότητα των ανθρώπων και των στρατιωτών στην Αθήνα της ναζιστικής κατοχής, ζωντανεύουν μέσα από τα ντοκουμέντα που φιλοξενεί η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.
Η έκθεση εγκαινιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά στις 15.15 το μεσημέρι.
Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στην κατοχική περίοδο της πρωτεύουσας, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές από την αθηναϊκή ζωή, τις εντυπώσεις του κατακτητή από τις αρχαιότητες, τις ασχολίες των στρατιωτών, τους ανθρώπους της πόλης, την καθημερινότητα.
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από Γερμανούς στρατιώτες ή αξιωματικούς και από πλανόδιους φωτογράφους, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία και την ετερογένεια του υλικού.
Πώς επέλεξαν να δουν οι κατακτητές την Ελλάδα και τους Έλληνες την περίοδο της Κατοχής; Ποιες πλευρές επέλεξαν να αφήσουν αόρατες, αλλά και πώς αυτές οι φωτογραφίες χρησίμευσαν ως ενθύμια της νεανικής ηλικίας των στρατιωτών και γενικότερα ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης;

Μέσα από τα ντοκουμέντα της συλλογής αυτής ο επισκέπτης μέσα σε ένα ταξίδι στο χρόνο ανασυνθέτει το παρελθόν μέσα από την αποτύπωση της χρονικής εκείνης στιγμής, τις αναμνήσεις από την καθημερινότητα, τη νεανική ζωή, τη χαρά της φωτογραφίας, αλλά και τη γερμανική προπαγάνδας για τη διάδοση των ιδεών του Γ΄ Ράιχ.

Έως 30/06/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου