Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Το διάσημο τηλέφωνο Lobster του Salvador Dalí για 1,1 εκ, δολάρια στις National Galleries της Σκωτίας


Οι National Galleries της Σκωτίας (NGS) «κουδουνίζουν»  χαρμόσυνα την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών  χάρη στη τελευταία απόκτησή τους, του διάσημου τηλεφώνου Lobster του Salvador Dalí (1938). Το σουρεαλιστικό γλυπτό αποτελεί ένα από τα 11, που δημιούργησε για έναν από τους πιο διάσημους προστάτες του, τον Edward James και είναι ένα από τα επτά που ήταν βαμμένα με λευκό αστακό, ενώ τα άλλα τέσσερα ήταν ζωγραφισμένα κόκκινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές σουρεαλιστικής Τέχνης στον κόσμο. 

Πολλές από τις τηλεφωνικές συσκευές των χαρακτηριστικών καρκινοειδών του ευφάνταστου καλλιτέχνη έχουν αποκτηθεί από καιρό σε μουσειακές συλλογές , όπως η Tate Modern Gallery έχει  στη συλλογή της ένα κόκκινο αστακό τηλέφωνο σε μια μαύρη βάση! 

Ωστόσο, αυτή η λευκή έκδοση, τη  οποία κατείχε το Ίδρυμα Edward James, πρόσφατα ήρθε προς πώληση στο οίκο δημοπρασιών Christie's, και εκεί ξεπέρασε τα £ 250,000 ($ 315,000)  της αρχικής τιμής πώλησης για να συγκεντρώσει τελικά  £ 845.000 ($ 1.1 εκατομμύρια) από ξένο συλλέκτη.

 Ο υπουργός Τεχνών, Κληρονομιάς και  Τουρισμού Michael Ellis  κινητοποίησε τους μηχανισμούς  με την ελπίδα να βρεθεί ένας θεσμός του Ηνωμένου Βασιλείου που θα μπορούσε να προσφέρει την τιμή πώλησης και να κρατήσει το έργο στη Βρετανία. Το NGS κατάφερε να συγκεντρώσει £ 853.000 για να αγοράσει το τηλέφωνο Lobster, με £ 753.000 ($ 949.000) από το Henry και Sula Walton Fund και άλλα £ 100.000 (126.000 δολάρια) από το Ταμείο Τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Henry Walton ήταν καθηγητής Ψυχιατρικής  στο Πανεπιστήμιο του Εδιβούργου και η Sula Walton ήταν σπουδαία παιδοψυχίατρος.

Σε δήλωση, ο Simon Groom, διευθυντής σύγχρονης τέχνης στις NGS, δήλωσε:

«Αυτή η σημαντική απόκτηση ενισχύει τη θέση μας ως μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σουρεαλιστικής τέχνης στον κόσμο. Τα γλυπτά αντικείμενα - όπου ο καλλιτέχνης παίρνει ένα υπάρχον, κατασκευασμένο αντικείμενο και το μετασχηματίζει με μια μικρή προσθήκη ή αλλοίωση - ήταν δημοφιλή μεταξύ των Σουρεαλιστών, αλλά τώρα είναι εξαιρετικά σπάνια. Γύρισαν  μια σύμβαση ανάποδα, υποστηρίζοντας ότι οτιδήποτε μπορεί να είναι Τέχνη, και ότι η Τέχνη και η Ζωή δεν ήταν ξεχωριστές. Ο Ντάλι δημιούργησε κάτι απίστευτα πλούσιο, ευφάνταστο και αστείο με τα πιο οικονομικά μέσα. Πριν από αυτή την εξαγορά δεν είχαμε κάτι τέτοιο.»

Πράγματι, οι NGS  κατάφεραν να κρατήσουν ένα σπουδαίο έργο Τένχης με την απόκτηση του  τηλεφώνου Lobster. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενίσχυσε τις σουρεαλιστικές τους συμμετοχές αποκτώντας το αινιγματικό πορτρέτο του Leonora Carrington που φιλοτέχνησε ο Max Ernst.

Πηγή: www.artsy.net, www.theguardian.com
επιμέλεια: Μαρία Αλιμπέρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου