Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Μανόν, μια αντί-Τραβιάτα στην ΕΛΣ. Το galant πνεύμα του 18ου αι. δέχεται τα «τσιμπήματα» του Διαφωτισμού!


Ατμόσφαιρα ήθος και μουσική ζωηρή, γεμάτη πάθος και κυρίως αισθησιασμό, με τον πιο γλαφυρό τρόπο της μπελ επόκ, την αισθητική και τις αξίες της!Με μια έντεχνη διαχείριση μιας γοητευτικής και συνάμα επικίνδυνης νοηματικής ρευστότητας, μια κωμωδία ηθών, η Μανόν  αποτελεί ένα κρεσέντο δραματικότητάς που ξεπερνάει σχεδόν το μελόδραμα, μια αντί-Τραβιάτα, όπως την χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος.

Η κωμική όπεραopéra comique– η Μανόν του Μασνέ στηρίζεται σε ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ και Φιλίπ Ζιλ βασισμένο στο μυθιστόρημα Η ιστορία του ιππότη ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ (1731) του αβά Πρεβό, «ανεβαίνει» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο θα απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ,  στις 12, 14, 16, 19, 21, 23, 26 και 30 Δεκεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού – Κλεάντε Ρούσσο, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και με διανομή διεθνούς επιπέδου. Στον ρόλο του τίτλου δύο σπουδαίες Ελληνίδες υψίφωνοι της ΕΛΣ με διεθνή αναγνώριση, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Χριστίνα Πουλίτση.

Η όπερα εξιστορεί τον άτυχο έρωτα του ιππότη Ντε Γκριέ για τη Μανόν, μια επαρχιωτοπούλα, η οποία πόθησε τα πλούτη και τη μεγάλη ζωή στο Παρίσι. Αφού τα έζησε για σύντομο χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκε για πορνεία, απελάθηκε και κατέληξε να πεθάνει από εξάντληση στον δρόμο προς το λιμάνι της Χάβρης. Τη Μανόν ερωτεύτηκε παράφορα ο ιππότης Ντε Γκριέ, ο οποίος κατέστρεψε τη ζωή του ακολουθώντας την αγαπημένη του.

Το έργο γεννά προβληματισμούς για το κατά πόσο η ηρωίδα είναι ένα θύμα των καταστάσεων και μιας κοινωνίας που υποτάσσει μια νέα γυναίκα σε κατηγοριοποιήσεις ή πάλι έδρασε ως  μια φιλήδονη αμοραλίστρια που καταστράφηκε  από τον ναρκισσισμό της. Ο δε ιππότης Ντε Γκριέ υπήρξε πράγματι  ένας αφελής εμμονικός νέος, καλομαθημένος από την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια της οικογένειάς του; «Ίσως ούτε ο Πρεβό ούτε ο Μασνέ να αποσκοπούσαν σε ξεκάθαρες ή ηθικολογικές απαντήσεις. Άλλωστε και το αφηγηματικό έργο και η όπερα είναι προϊόντα εποχών κατά τις οποίες η ρευστότητα κυριαρχούσε. Στην πρώτη περίπτωση το galant πνεύμα του γαλλικού 18ου αιώνα δέχεται τα «τσιμπήματα» του Διαφωτισμού, που παρακινεί σε κριτική σκέψη και επανεξέταση κάθε βεβαιότητας, ενώ κατά την μπελ επόκ μέσα από την ευζωία καλύπτονται έντεχνα μεγάλες εντάσεις και ανισότητες καθώς και ανακατατάξεις σε κάθε επίπεδο κοινωνικής και πνευματικής ζωής…», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος στο σημείωμά του.

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές στις 18.30)

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €35, €40, €50, €55, €60, €90
Φοιτητικό, παιδικό: €15
Περιορισμένης ορατότητας: €10


Προπώληση

Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά 09.00-21.00
Τηλ.: 213 088 5700
Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742
Καταστήματα PUBLIC
Εκδοτήρια Ticket Services,

Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου