Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Η αρχαία Ρώμη ταξιδεύει στην... Αυστραλία. Μια έκθεση με έργα συλλογή του Βρετανικού Μουσείου


Στην μακρινή Αυστραλία, μια έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την αρχαία Ρώμη! Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα Ρωμαίου δικαστή, η ζωφόρος με σπάνια απεικόνιση γυναικών μονομάχων, καθώς και ένα κομμάτι τοιχογραφίας από το αποκαλούμενο Χρυσό Σπίτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, περιλαμβάνονται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που παρουσιάζονται - έως τις 3 Φεβρουαρίου -  στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας, στη Καμπέρα. 
Η έκθεση "Ρώμη: Πόλη και Αυτοκρατορία", αξιοποιεί την πλούσια συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να αναδείξει την Αιώνια Πόλη και την αυτοκρατορία της, η οποία συνεχίζει να προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον 3.000 χρόνια μετά από την ίδρυση της.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Στο αυστραλιανό μουσείο εκτίθενται περισσότερα από 200 αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ.- πολλά από αυτά τα εκθέματα δεν έχουν βγει ξανά εκτός Βρετανίας. 
Η ισχύς και το κύρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πολιτική, η ομορφιά, ο πλούτος, τα ιδεώδη και η ποικιλομορφία της, όλες αυτές οι πτυχές εξετάζονται ξανά μέσα από την εντυπωσιακή έκθεση.   
Κεντρική θέση κατέχει βέβαια η πόλη της Ρώμης, η καρδιά της τεράστιας αυτοκρατορίας, μια πόλη από την οποία εξαπλώθηκαν - και συνεχίζουν να εξαπλώνονται - ιδέες μέχρι και σήμερα. 
"Η κληρονομιά της αρχαίας Ρώμης συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και στη σύγχρονη Αυστραλία, μέσα από την γλώσσα, την τέχνη και την αρχιτεκτονική μας, τον σχεδιασμό των πόλεων μας και τους νόμους μας - οι Αυστραλοί πραγματικά καθηλώνονται με αυτή την έκθεση" τονίζει ο Δρ. Μάθιου Τρίνκα, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου στη Καμπέρα.    
Από την πλευρά του, ο Δρ. Χάρτουιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σημείωσε πως "οι ιστορίες της Ρώμης και της αυτοκρατορίας της συνεχίζουν να προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας. Η έκθεση είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους πολίτες της Αυστραλίας να δουν και να θαυμάσουν αριστουργήματα από αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό". 

Η έκθεση διηγείται την εκπληκτική ιστορία του πώς η Ρώμη εξελίχθηκε από μια άσημη ομάδα χωριών σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, της οποίας το μέγεθος ήταν πρωτοφανές για τον Δυτικό κόσμο. Στην μεγαλύτερη ακμή της, η αυτοκρατορία της Ρώμης είχε υπό την εξουσία της περισσότερο από το εν τέταρτο του πληθυσμού του τότε γνωστού κόσμου. 
Η μεταμόρφωση της Ρώμης από δημοκρατία σε αυτοκρατορία φανερώνεται μέσα από τις ζωές και τους έρωτες μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, για τις οποίες επίσης γίνεται αναφορά στην έκθεση. Οι Αυστραλοί μπορούν να μάθουν για τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μάρκο Αντώνιο, την Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα και τον γιο του Καίσαρα, καθώς και για τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. 
Στην έκθεση αναδεικνύονται επίσης η στρατιωτική ισχύς της Ρώμης και οι ηγέτες της, οι θεοί που λάτρευαν οι Ρωμαίοι και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των λαών που ήταν υπήκοοι της αχανούς αυτοκρατορίας. 



Πηγή 

Εθνικό Μουσείο Αυστραλίας 

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου