Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Πέρα από τον Klimt... H καλλιτεχνική ταυτότητα πιο πάνω από την εθνική. Μια έκθεση για τη Τένχη του Μεσοπολέμου!



Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας σήμαινε ταυτόχρονα την αναβίωση τεράστιου αριθμού εξελίξεων στην Τέχνη. Οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές επέφεραν καλλιτεχνικές μετακινήσεις. Νέες ιδέες και προοπτικές και νέα καλλιτεχνικά δίκτυα ξεπήδησαν. Οι καλλιτέχνες συναντήθηκαν σε κέντρα τέχνης και διεθνείς οργανώσεις, ενώ χρησιμοποίησαν περιοδικά για να επικοινωνούν μεταξύ των πολιτικών συνόρων. 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι πίστευαν ότι η καλλιτεχνική τους ταυτότητα ήταν πιο σημαντική από την εθνικότητά τους. Η περίοδος του Μεσοπολέμου χαρακτηρίστηκε από την επιθυμία για διεθνείς διασυνδέσεις που ξεπέρασαν τα νέα πολιτικά και ιδεολογικά όρια

Υπήρξε μια ζωντανή ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των καλλιτεχνών που οδήγησε σε εποικοδομητικές, εξπρεσιονιστικές και φανταστικές τάσεις. Τα κοσμοπολίτικα δίκτυα εμφανίστηκαν ανάμεσα στους καλλιτέχνες της πρώην αυστριακό-ουγγρικής αυτοκρατορίας. 

 της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ο Gustav Klimt είναι ίσως ο καλλιτέχνης που συνδέεται περισσότερο με την αυστριακή τέχνη. Ο θάνατός του το 1918 - τον ίδιο χρόνο με τους θανάτους του Egon Schiele, Koloman Moser και Otto Wagner - θεωρείται το τέλος μιας εποχής. Μόνο περιφερικά επηρεασμένος από την πολιτική αναταραχή, ανέπτυξε μια ζωηρή καλλιτεχνική σκηνή στις χώρες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Το  σηματοδότισε λοιπόν το 1918; Σαν πρωταγωνιστές της "Wiener Sezession", το χαρακτηριστικό αρτ νουβό ύφος τους εμφάνιζε την ακμή της Βιεννέζικης Belle Epoque. Ο θάνατός των μεγάλων καλλιτεχνών αντιπροσώπευε το τέλος μιας εποχής. Αλλά τι ήρθε μετά από αυτούς; Πώς επηρέασαν την επόμενη γενιά καλλιτεχνών και ποιες καλλιτεχνικές τάσεις άνθισαν στην περιοχή;



Η έκθεση στο  Belvedere θα μας καθοδηγήσει σε αυτή την εποχή μετά τον Κλιμ. Η έκθεση επιδιώκει να αποκαλύψει τις παραλληλίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να επιδείξει συνέχεια και αλλαγή στην τέχνη της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και των διαδοχικών εθνικών κρατών της.

Με έργα από περίπου 80 καλλιτέχνες όπως ο Josef Capk, ο Friedl Dicker-Brandeis, ο Albin Egger-Lienz, ο Gustav Klimt, ο Oskar Kokoschka, ο Koloman Moser, ο Antonin Prochaska, ο Egon Schiele, ο Lajos Tihanyi και πολλά άλλα, η ιστορική περιπλάνηση  στη Τένχη αρχίζει.

Ακριβώς εκατό χρόνια μετά από τους θανάτους τους, οι αυστριακοί καλλιτέχνες Gustav Klimt και Egon Schiele εξακολουθούν να είναι μεγάλα ονόματα στη διεθνή σκηνή τέχνης. Η έκθεση «Beyond Klimt» δεν παρουσιάζει μόνο το καθυστερημένο έργο αυτών των μεγάλων δασκάλων, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα διεθνή πρωτοποριακά κινήματα - σουρεαλισμός, εξπρεσιονισμός, νέος ρεαλισμός, κονστρουκτιβισμός, Bauhaus κ.λ.π. - που άκμασε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο στα νέα εθνικά κράτη που προέκυψαν από την εξαφανισθείσα Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.






"Πέρα από τον Klimt", η έκθεση απεικονίζει τις καλλιτεχνικές εξελίξεις και τα ποικίλα πρωτοποριακά κινήματα στην Κεντρική Ευρώπη μεταξύ των βασικών χρόνων 1914 και 1938. 

Η έκθεση από το Belvedere, τη Βιέννη και το Κέντρο Καλών Τεχνών, Βρυξέλλες  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών - Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη, Βουδαπέστη. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (BOZAR) για να συμπέσει με την αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί συμβολή στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου