Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η Φιλιππούπολη εγαινιάστηκε επισήμως ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019


Στη γειτονική Βουλγαρία, η πόλη Plovdiv, γνωστή μας με την ελληνική ονομασία της ως Φιλιππούπολη και ως  η παλαιότερη πόλη της Βουλγαρίας, εγκαινιάστηκε επισήμως ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Η Φιλιππούπολη είναι η πρώτη στα χρονικά βουλγαρική πόλη η οποία επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία το Σάββατο για να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια εκδήλωση που ονομάστηκε "είμαστε όλα τα χρώματα" με 1.500 τοπικούς και ξένους καλλιτέχνες σε διάφορες σκηνές.

Υπενθυμίζεται ότι η Φιλιππούπολη,  ανάμεσα στα Βαλκάνια και τα Όρη της Ροδόπης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια στο σταυροδρόμι μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το Πλόβντιβ ισχυρίζεται ότι είναι η αρχαιότερη κατοικημένη ευρωπαϊκή πόλη, με περισσότερα από 6000 χρόνια ιστορίας. Αυτό αποδεικνύεται σε πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία που χρονολογούνται από την Θρακική, την Ελληνική, τη Ρωμαϊκή, την Βυζαντινή και την Οθωμανική εποχή.

Η πόλη και στις δύο πλευρές του ποταμού Μαρίτσα είναι επίσης γνωστή για την εθνοτική της ποικιλομορφία. Πολλοί από τους 340.000 κατοίκους της ανήκουν στις τουρκικές, Ρόμα, Αρμενικές, Ελληνοβυζαντινές και Εβραϊκές μειονότητες της χώρας, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωντανή πολιτιστική ζωή της πόλης.
Παραδείγματα αυτής της επιρροής παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη της μουσικής, του φωτισμού και του χορού με το σύνθημα "Μαζί".

Περίπου 350 πολιτιστικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται στη Φιλιππούπολη φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης που περιλαμβάνει θραύσματα του Τείχους του Βερολίνου για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πτώση του.

Η Φιλιππούπολη, καθώς και η νοτιοκεντρική περιφέρεια της Βουλγαρίας, και οι πόλεις Βάρνα, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων φεστιβάλ και προγράμματα σε επίπεδο κοινοτήτων τα οποία διαρθρώνονται γύρω από θέματα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά στοιχεία, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Φιλιππούπολης, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων: από την ανακάλυψη του κυριλλικού αλφάβητου μέσω διαφόρων εκθέσεων έως θεατρικές συμπαραγωγές με τα Δυτικά Βαλκάνια και τις κοινότητες των Ρομά και των Τούρκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  Plovdiv, μοιράζεται τον πολιτιστικό τίτλο του 2019 με την ιταλική πόλη Matera. Ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς 
«Η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρνει κοντά τους ανθρώπους και αναδεικνύει τον ρόλο του πολιτισμού στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αμφότερες οι πόλεις θα συμβάλουν ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιτυχής έκβαση του περσινού Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο έδειξε πώς ο πολιτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τις πόλεις και τις περιφέρειές μας προς το καλύτερο, θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα...»

φωτογραφικό υλικό :https://www.facebook.com/2019plovdiv/

Πηγη: The Associated Press, ec.europa.eu/greece/news/20190103/plovdin-matera_2019_el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου