Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Στα ερείπια ελληνιστικού φρουρίου εντοπίστηκαν στοιχεία από τερακότα και δόντι ελέφαντα


Οι ανασκαφές στα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης που κτίστηκε πάνω από έναν απολιθωμένο κοραλλιογενή ύφαλο στην Αίγυπτο αποκάλυψαν τα ερείπια ενός εκτεταμένου ελληνιστικού φρουρίου που κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Οι ερευνητές λένε ότι το αρχαίο φρούριο χτίστηκε για να υπερασπιστεί ένα λιμάνι στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, με τρεις μεγάλες αυλές και πολυάριθμες κατασκευές που φιλοξένησαν εργαστήρια και καταστήματα.
Μέσα στο εσωτερικό, η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε σωρούς σκουπιδιών γεμάτους με μορφές τερακότας, νομίσματα και ακόμη και ένα θραύσμα από κρανίο ελέφαντα.
Τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης, που ονομάζεται Berenike ή Berenique Trogodytika , ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1818, αν και η αρχαιολογική σκαπάνη «πήρε φωτιά» μόλις το 2012. Βρίσκεται 825 χλμ νότια του Σουέζ και είχε σημαντική θέση για το ινδο-μεσογειακό εμπόριο κατά την αρχαιότητα.
Οι εργασίες στην περιοχή αποκάλυψαν ένα κτίριο «πολλαπλών φάσεων» μήκους περίπου 160 μέτρων και πλάτους 80 μέτρων.
Η ομάδα βρήκε επίσης μια γραμμή άμυνας κατά μήκος της βόρειας και της βορειοανατολικής πλευράς.

Αυτές οι οχυρώσεις διέκοψαν την περιοχή από την ηπειρωτική χώρα.
«Μια διπλή γραμμή τοίχων προστατεύει το δυτικό τμήμα του φρουρίου, ενώ μια μόνο γραμμή αρκεί μακρύτερα προς τα ανατολικά και προς τα βόρεια», γράφουν οι ερευνητές της πολωνικής-αμερικανικής ομάδας αρχαιολόγων σε ένα νέο βιβλίο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Antiquity.

«Οι τετράγωνοι πύργοι χτίστηκαν στις γωνίες και σε στρατηγικές θέσεις όπου συνδέθηκαν τμήματα των τοίχων».
Μέσα στο εσωτερικό τους, βρήκαν τα ερείπια που φαίνονται να είναι κατοικίες, εργαστήρια και ελληνιστικά χωματερές.
Αυτές οι δομές περιείχαν τερακότα ειδώλια, νομίσματα και ένα κομμάτι του κρανίου ενός νεαρού ελέφαντα.

Σύμφωνα με την ομάδα των αρχαιολόγων, ένα μοριακό δόντι ελέφαντα βρέθηκε επίσης στη βορειότερη αυλή. Επιπλέον, ο ερευνητής βρήκε επίσης ένα τεράστιο χώρο για τη συλλογή του νερού, με μια σειρά από μεγάλες πισίνες που κράτησαν χιλιάδες γαλόνια νερού.

«Οι δύο μεγαλύτερες δεξαμενές μπορεί να είχαν συνολική χωρητικότητα άνω των 17.000 λίτρων», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η περιοχή αυτή ήταν σαφώς σημαντική για την αποθήκευση νερού - όπως επίσης υποδηλώνεται από την ύπαρξη εγκαταστάσεων για την αποστράγγιση και συλλογή των ομβρίων υδάτων δίπλα στην πύλη προς ανατολάς. «Η ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων συλλογής νερού αποδεικνύει ότι υπήρχαν αρκετές βροχοπτώσεις για να καταστεί η συλλογή χρήσιμη, υποδηλώνοντας ένα πιο υγρό κλίμα από σήμερα». Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στο Berenike αντιπροσωπεύουν την πρώτη γνωστή ελληνιστική αστική περιοχή στην περιοχή.

Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου