Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Σε ποιο νησί υπάρχει ανακαινισμένη έπαυλη από την εποχή της αρχαίας Ρώμης;


Μοναδικό δείγμα αρχαίας ρωμαϊκής έπαυλης στην Ελλάδα που όχι μόνο σώζεται αλλά και έχει πλήρως ανακαινιστεί, είναι η περίφημη Ρωμαϊκή οικία ή Casa Romana στη νήσο Κω. Η εν λόγω οικία είναι μια έπαυλη Πομπηϊανού τύπου, που κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους, στα τέλη του 2ου αιώνα ή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ..

Το κτίριο αυτό, που βρίσκεται εντός της πόλης της Κω, είναι κτισμένο στα ερείπια μιας οικίας της Ελληνιστικής περιόδου και διαθέτει θαυμάσιο αποχετευτικό σύστημα. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους, τα αίθρια ή άτρια (από το λατινικό atrium). Τα δύο από τα τρία αίθρια δημιουργούν περιστύλια ροδιακού τύπου (δηλαδή περιβάλλονται από διώροφες στοές με κίονες).


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος και ο πλούσιος διάκοσμος συνετέλεσαν ώστε το κτιριακό συγκρότημα να θεωρηθεί ότι ανήκε σε κάποιον πλούσιο Κώο αξιωματούχο. 
Το 1933, μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την Κω. Οι Ιταλοί, που τότε κατείχαν τα Δωδεκάνησα, βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε πολεοδομικό ανασχεδιασμό και πραγματοποίησαν εκτεταμένες ανασκαφές, καθώς γνώριζαν πως κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια κρύβονταν αρχαία μνημεία. 
Συγκεκριμένα, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λαουρέντσι, ανέλαβε την ανασκαφή στη Κω και ανακάλυψε την έπαυλη. Έπειτα, η Ιταλική Διοίκηση των Δωδεκανήσων προχώρησε στην πλήρη αναστήλωση της ρωμαϊκής οικίας, η οποία ολοκληρώθηκε ως το 1940.
Η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για το εξαιρετικό θέαμα που θα συναντήσει. Από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται τον πλούτο των ευρημάτων. Εκεί συναντάμε βάση αγάλματος ή στήλης με την ελληνική επιγραφή «ΑΠΕΛΕΞΙΚΑΚΟΣ» (αυτός που διώχνει το κακό). 
Στο πρώτο άτριο βρίσκεται μια μικρή δεξαμενή και στο δάπεδο ένα εντυπωσιακό αλλά και καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό, με παράσταση πάνθηρα που κατασπαράζει ελάφι. Σχεδόν όλα τα δωμάτια της οικίας έχουν πανέμορφα ψηφιδωτά αλλά και πλούσιο διάκοσμο. 

Στο κεντρικό δωμάτιο της αρχαίας έπαυλης (ανδρώνας), καθώς και σε άλλα, υπάρχουν ίχνη ορθομαρμάρωσης και ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις τίγρης, πάνθηρα και άλλων μορφών. Παράλληλα, οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά, κοντά στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο. 

Σε κάθε αίθριο υπάρχουν μικρές ή μεγάλες δεξαμενές και ψηφιδωτά διαφόρων τύπων με πλούσια θεματολογία, που περιλαμβάνει από Νηρηίδες έως δελφίνια. Στο κτίριο βρέθηκαν και αγάλματα Νυμφών, της Αθηνάς, καθώς και ψηφιδωτό με αναπαράσταση βυθού, ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η ζωή της οικίας ξεκίνησε στο τέλος της Ελληνιστικής εποχής.




Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου