Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Γαϊτανάκι και αποκρεάτικο κέφι στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι από τις «Μορφές Έκφρασης»


Με διονυσιακό οίστρο, το κέφι σκόρπισαν απλόχερα οι «Μορφές Έκφρασης» στην καρδιά της Πλάκας! Πλήθος κόσμου ενθουσιασμένο σήμερα το μεσημέρι σεργιάνιζε στα γραφικά σοκάκια τραγουδώντας και χορεύοντας. Με αποκορύφωμα την αναβίωση εθίμων, όπως είναι το πολύχρωμο γαϊτανάκι, στο οποίο συμμετείχαν μασκαρεμένοι μπόμπιρες.

Της Μαρίας Αλιμπέρτη


Η πομπή είχε αφετηρία από το  σταθμό του Μετρό της Ακρόπολης παρασύροντας Αθηναίους και τουρίστες, σε μια πορεία κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στην γραφική συνοικία της Πλάκας για να καταλήξει στο Μοναστηράκι και συγκεκριμένα στην πολυσύχναστη πλατεία του. Ως άλλοι σάτυροι και μαινάδες, μικροί και μεγάλοι μασκαράδες ξεσήκωναν κάθε περαστικό, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκπλαγεί ευχάριστα και έτρεξαν να τους φωτογραφήσουν.


Παραδοσιακοί σκοποί ερμηνεύτηκαν από τις μελωδικές φωνές των μελών του θεάτρου υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων όπως  γκάιντα, κλαρίνο, κιθάρες και νταούλια. Με προβιές, κουδούνια, κέρατα... μάσκες από ελληνικά έθιμα αλλά και άλλες υπέροχες κατασκευές που φορούσαν οι ηθοποιοί του θεάτρου «Μορφές Έκφρασης» έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα  στο άρτια επιμελημένο το εγχείρημα.

Ο κόσμος έστησε τον χορό αυθόρμητα στο κάλεσμα των διοργανωτών να δώσουν τα χέρια, ενώ το κέφι απογειώθηκε στο άκουσμα του παραδοσιακού τραγουδιού «Πώς το τρίβουν το πιπέρι;» Η σκηνοθέτης Άννα Σεβαστή Τζίμα ενθάρρυνε χαρακτηριστικά τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν τα παραγγέλματα του πρωτοτραγουδιστή!

«Κελαιδείστε με ωραία μου πουλάκια» τραγουδούσε αυθόρμητα το πλήθος όταν η πομπή έφθασε στην πλατεία του Μοναστηρακίου. Φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα των θαμώνων της πλατείας «πήραν φωτιά», ενώ πολλοί περίεργοι πλησίασαν και παρασύρθηκαν από τον αποκριάτικο ρυθμό.


Η Πλάκα έζησε πραγματικά παλιές στιγμές αίγλης τότε που οι απόκριες είχαν άλλο χρώμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ερμηνεύτηκαν και τραγούδια που αγαπούσαν ιδιαίτερα οι παλιοί κανταδόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου