Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Μια συγκινητική έκδοση έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για την Μικρασιατική Εκστρατεία


Το κουβάρι της μνήμης ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του ξεχωριστού βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)». Η λήθη δεν μπορεί να απαλύνει  μια τέτοια πληγή, ένα τέτοιο τραύμα για τον ελληνισμό, την Μικρασιατική Καταστροφή όπως θα καταδειχθεί στην παρουσίαση που διοργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη 2 Μαΐου και ώρα 18.30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας).
Αξιέπαινο είναι το εγχείρημα της εν λόγω έκδοσης από το ΙΔΙΣΜΕ, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υπενθυμίζεται ότι η εκδοτική απόπειρα αφορά το αρχείο του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν εκείνες τις στιγμές ενθουσιασμού και υπερηφάνειας που έφεραν στη συνέχεια την ανείπωτη θλίψη και τον άφατο πόνο για τον αδικοχαμένο ελληνικό πληθυσμό της ιωνικής γης, μέσα από τις περιγραφικές μαρτυρίες που καταγράφονται  στο ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε». Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, την ιστορική επιμέλεια η Ειρήνη Σαρίογλου, η αφήγηση είναι του Γιώργου Κέντρου και η μουσική του Γιάννη Βοργία.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση θέσεων καθημερινά 09:00-16:00 στο 210-6669131 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@idisme.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου