Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

« SILENCE MUSEUM » του Ηλία Παπανικολάου όταν η Τέχνη εκφράζει μια βιοπολιτική αντίληψη



Κραυγή ζωής και αγωνίας μέσω της Τέχνης, εκφράζοντας  βιοπολιτική αντίληψη …στη νέα του έκθεση με με τίτλο « SILENCE MUSEUM » ο Ηλίας Παπανικολάου ξεφεύγει από την σφαίρα της καλλιτεχνικής ενδοσκόπησης και τολμά να ορθώσει τον λόγο του έναντι στους «εξουσιαστικούς θεσμούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς,  κυρίαρχο φαντασιακό ως μηχανές αλλοτρίωσης και παραμόρφωσης εαυτών και αλλήλων…» όπως εξηγείο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας ''Ομάδα Σημείο Μηδέν'' Σάββας Στρούμπος.

Ο πόλεμος, η από-ανθρωποποίηση και η εξέγερση  δεσμεύουν και καθηλώνουν το βλέμμα του θεατή- επισκέπτη της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων  ο κ.Σάββας Στρούμπος σημειώνει ότι «Το SILENCE MUSEUM είναι η στιγμή της έκρηξης του πυρήνα, η στιγμή κατά την οποία η αγωνία του Παπανικολάου για την ανθρώπινη Ύπαρξη – και –Ιστορία εμφανίζεται ως εκφραστικός καταρράκτης, υπερβαίνοντας αισθητικούς όρους και όρια που ως εκείνη τη στιγμή καθορίζουν τη δουλειά του.» 
Τα έργα χαρακτηρίζονται ως  μεταβατικά γιατί αναφέρονται σε καιρούς μεταβατικούς. «Στους ανοιχτούς ορίζοντες των έργων το Ανθρώπινο κραυγάζει για τη λύτρωσή του, ετοιμάζει τη φοβερή επιστροφή του, διεκδικώντας τον ζωτικό του χώρο – και- χρόνο, αφήνοντας τη φαντασία μας να πάρει τον λόγο, επιτρέποντας το ουτοπικό κοίταγμα προς αυτό που δεν υπάρχει ακόμα, που βρίσκεται όμως προ των πυλών!»
Ο Ηλίας Παπανικολάου εξηγεί ότι « Κι εκεί που περπατάς τον δρόμο σου μαζί με όλα όσα κουβαλάς, έρχεται μία στιγμή που κοντοστέκεσαι και αναζητάς από την αρχή το νόημα. Σκέφτεσαι ποια θέση παίρνεις απέναντι σε μία σαρωτική για τα ανθρώπινα μέτρα εποχή. Η προσωπική συλλογή με τις απογοητεύσεις είναι ήδη ένα δυνατό υλικό και βρήκα τον τρόπο να φτιάξω με αυτές έναν κόσμο. Αυτόν τον κόσμο τον ονόμασα SILENCE MUSEUM. »
 
 
Εγκαίνια Έκθεσης:
 Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00
 
Διάρκεια Έκθεσης:
 10 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2019
 
Ώρες Λειτουργίας:
   Δευτέρα κλειστά
                             Τετάρτη - Σάββατο 11:00 - 16:00
                             Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00
 
 
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6,  2103646818-9
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου