Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Το γεφύρι της Πλάκας αναγεννάται! Έργα αναστήλωσης έως το φθινόπωρο



Σε φάση αναγέννησης βρίσκεται το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό γεφύρι μετά την κατάρρευσή του την 1ηΦεβρουαρίου  2015 λόγω της μεγάλης ροής του ποταμού Άραχθου.

Σύμφωνα και με τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για παρεμβάσεις κυρίως στο δυτικό κι ανατολικό βάθρο ώστε να τοποθετηθεί ο μεταλλότυπος, δηλαδή το καλούπι για την ανάπτυξη του μεγάλου τόξου που αποτελούσε το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του γεφυριού.
Επίσης, συνεχίζονται και οι εργασίες διαμόρφωσης, ανακαίνισης και αποκατάστασης του δυτικού βάθρου προκειμένου να καταστεί ικανό για να αρχίσει και από εκεί το κτίσιμο αφού προηγουμένως τοποθετηθεί ο μεταλλότυπος (καλούπι) του κεντρικού τόξου.
Οι  εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, αλλά το καλούπι θα παραμείνει στη θέση του και την χειμερινή περίοδο προκειμένου να  διαπιστωθούν οι «αντιδράσεις» του έργου.
Για το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το οποίο συνδέει το νομό Ιωαννίνων και Άρτας, είναι μνημείομεγάλης αξίας από αρχιτεκτονικής πλευράς και ιστορίας καθώς και σε επίπεδο μνήμης έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερη δημοσίευσή μας.http://cultureloversgr.blogspot.com/2018/10/3d.html

Για τις αρχές του 2020 προγραμματίζεται η παράδοση του έργου.
Το εγχείρημα αναστήλωσης τέτοιου μεγέθους γεφυριού είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, γεγονός που το καθιστά σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα του τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου