Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Τέχνη Θεραπεύει… και αντιστέκεται στην άνοια! Καλλιτεχνικά δρώμενα και ενημερωτικές δράσεις




Μνήμη και Τέχνη συνήθως έχουν μια σχέση αλληλένδετη, αφού ο θεατής ανακαλεί τα βιώματά του για να ερμηνεύσει μέσα από την δική του αντίληψη ένα έργο.

Στην περίπτωση όμως 55 καλλιτεχνών που ενώνουν της δυνάμεις τους σε μια ομαδική έκθεση, «Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals ΙΙ», η Τέχνη «συγκρούεται» με την άνοια, σε ελεύθερη μετάφραση την  ακούσια λήθη, υπηρετώντας οι καλλιτέχνες πρόδηλα τον κοινωνικό τους ρόλο. 

Ένα ηχηρό μήνυμα πρόληψης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στέλνουν καλλιτέχνες και επιστήμονες, από τις 20 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στον χώρο ATR16 στον Κεραμικό, με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Μέσα από δισδιάστατα μέσα αλλά και μικροτεχνίες, οι καλλιτέχνες με διαφορετική τεχνική-λάδια, ακρυλικά, μικρογλυπτική, κατασκευές από ξύλο και μέταλλο- και διαφορετική θεματολογία επιχειρούν να δώσουν τα ερεθίσματα για προβληματισμό γύρω από τις πτυχές της ασθένειας.

Τόσο η έκθεση όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις – ημερίδα από εξειδικευμένους επιστήμονες, ομιλία από Ιστορικό Τέχνης και αιμοδοσία- τελούν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Για δεύτερη χρονιά ο Θωμάς Πατιός έλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει δημιουργούς, που είναι άνθρωποι της προσφοράς, όπως μου εξήγησε, σε μια ομαδική έκθεση με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση σχετικά με μια νόσο που πλήττει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Ανακαλύπτοντας την θεραπευτική δύναμη της τέχνης μέσα από σεμινάρια για την καλλιτεχνική μεταμόρφωση και ορμώμενος από την ασθένεια του πατέρα του, αποφάσισε ο κ. Πατιός να βοηθήσει άλλους ασθενείς και τους φροντιστές τους, οι οποίοι επιβαρύνονται ιδιαίτερα όταν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Δεν ξέχασε ποτέ ότι η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στήριξε τον αγώνα της οικογένειάς του γι’ αυτό και δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά της προς άλλους παθόντες. «Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους, μιλάω από πείρα» μου υπογράμμισε κατά την περιγραφή της όλης πρωτοβουλίας.

Για τον ίδιο η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού ήταν η ημέρα του «ταξιδιού» του πατέρα. Την ημέρα λοιπόν αυτή, 21η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος ημερίδα στις 11 π.μ., η οποία και θα αρχίσει με την ομιλία της προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Παρασκευής Σακκά, με θέμα «Η νόσος του Αλτσχάιμερ  σήμερα».

 Ο ψυχολόγος, Δρ. Γεροντολογίας, Κωστής Προύσκας, καταρτισμένος και εξειδικευμένος στο ζήτημα, όπως επεσήμανε ο κ. Πατιός θα δώσει χρήσιμες συμβουλές σε οικογένειες και φροντιστές στη  ομιλία του για την «Συμπεριφορά σε άτομα με άνοια».

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι και η ομιλία της κλινικής ψυχολόγου, Ελένης Μαργιώτη για την «Ψηφιακή εκπαίδευση για επαγγελματίες φροντιστές ατόμων με άνοια-IDo».
Στις 24 Σεπτεμβρίου, η Ιστορικός Τέχνης, διδάσκουσα στο ΕΑΠ και στο πανεπιστήμιο Frederick, Δρ. Μαρία Αθανασέκου θα αναπτύξει το θέμα «Τέχνη και ψυχική νόσος-μια μικρή περιήγηση στις σκιές του μυαλού».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν στο πλαίσιο ενός «παιχνιδιού» επάνω σε έναν πίνακα απαντώντας  γραπτώς στην πρόκληση «θυμάμαι» ότι ακριβώς τους εμπνέει η λέξη αυτή.

Για την στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ θα διατίθενται λαχνοί και την τελευταία ημέρα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου  εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο της γκαλερί υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ομάδα από το Λαϊκό Νοσοκομείο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της οργανωτικής επιτροπής: Λένας Βακά, Γιώργου Ελευθεριάδη, Στέλας Ζαφείρη, Ευγενείας Κοτοπούλου, Αντώνης Σκαρλάτου, Ηλιάνας Σκουλάξινου και Ηλέκτρας Τσιτσοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου