Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν η Τέχνη "συναντά" την Ψυχοθεραπεία, μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση από το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Το 5ο Συμπόσιο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας με θέμα "Το Μεταμορφωτικό Αντικείμενο στην Τέχνη, την Ψυχοθεραπεία και την Κοινωνία" διοργανώνεται από το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Τo συμπόσιο θα λάβει χώρα στις 9  και 10 Νοεμβρίου στο κτήριο IB της σχολής Μωραΐτη στην Αλσούπολη, Νέα Ιωνία (Καποδιστρίου 104 και Ελευθερίας 2).

Το επιστημονικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, βιωματικά εργαστήρια, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις.

Το Συμπόσιο θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους επιφανείς επιστήμονες, μεταξύ των οποίων΄:
 η κα. Marilia Aisenstein Αβέρωφ (Διδάσκουσα Αναλύτρια της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας), 
η κα. Νιζέττα Δ. Αναγνωστοπούλου (Ψυχολόγος, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Ιδρύτρια του Κέντρου Τέχνης & Ψυχοθεραπείας),  
ο κ. Γρηγόρης Βασλαματζής (Ομ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διδάσκων Αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας), 
η κα. Ευτυχία Καλλιτεράκη (Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας), 
η κα. Σμάρω Μάρκου (Ψυχολόγος. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια) η κα. Λίλυ Στυλιανουδη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος),
 ο κ. Ανδρέας Ιωαννίδης (Ομ. Καθηγητής ΑΣΚΤ, Ιστορικός Τέχνης) ο κ. Αλέξης Κόκκος (Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο),
 ο κ. Δημήτρης Κυριαζής (Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Τακτικό μέλος και π. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας), 
ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος (Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), κ.ά.

Εξαιρετική στιγμή για το Συμπόσιο αναμένεται να αποτελέσει η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Τα χέρια του ζώντος Θεού» της Marion Milner (Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ) από τους Marilia Aisenstein Αβέρωφ, Δημήτρη Κυριαζή και Νιζέττα Δ. Αναγνωστοπούλου.

Σε στρογγυλά τραπέζια,  θα λάβουν μέρος Δομές όπως είναι
 το 18 ΑΝΩ
η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Ψυχικής Υγείας "Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος",
 ο Ξενώνας Βρεφών SOS
η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΚΚΨΥ Βύρωνα-Καισαριανής 
και το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων Franco Basaglia της ΕΠΑΨΥ.  

Επιπρόσθετα έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση της εφαρμογής της Εικαστικής Θεραπείας σε Καταστήματα κράτησης, με ενδεικτικό παράδειγμα το Κ.Α.Τ.Κ.Ε.Θ.(Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών)

Ορισμένοι από τους θεματικούς άξονες του Συμποσίου που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι "Η τέχνη στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων", "Τέχνη και Κοινωνία", "Τέχνη και Παιδί" και "Εικαστική Ψυχοθεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου